online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Povećana poljoprivredna proizvodnja, obrađeno dodatnih 27.000 hektara zemljišta u FBiH

Federalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede okončalo je javni poziv za proljetnu sjetvu. Realiziran je u saradnji s kantonalnim ministarstvima i općinama.

Na osnovu preliminarne liste korisnika koju je dostavilo 70 općina, poticajima od 8,8 miliona KM bit će obuhvaćeno 18.400 poljoprivrednih proizvođača.

Zbog zatvaranja granica i uopće situacije koja i dalje vlada zbog pojave pandemije koronavirusa, poljoprirveda i značaj proizvodnje vlastite hrane u našoj zemlji došla je u  neočekivano u prvi plan.

Povećan je obim poljoprivredne proizvodnje a obrađeno je  dodatnih 27.000 hektara zemljišta na području FBiH, potvrdio je resorni ministar.

“Riječ je  o poljoprivrednicima od kojih je većina bila upisana u registre poljoprivrednih gazdinstava, a da je od marta 2020. registrovano 1.200 novih gazdinstava i 227 poljoprivrednih obrta, to znači obrti koji su prijavili bar jednu zaposlenu   osobu”, kazao je Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH,

Sve aktivnosti usmjerene su na jedan cilj, biti manje ovisan o uvoznoj hrani, istakli su predstavnici Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH (UP FBiH).

“Ima dosta pomaka, budžet za ove namjene je uvećan na nivou Federacije. Ima povoljnih kredita kada je u pitanju Razvojna banka. Ima najava i pomoći za jesenju sjetvu, ali ove godine je mnogo bolje”, izjavio je Nedžad Bićo, predsjednik UP FBiH.

“Uputili smo incijativu prema Vijeću ministara da preferencija domaćih proizvoda kada su u pitanju javne nabavke umjesto dosadašnjih pet posto na domaće proizvode bude i 50 posto. Prijedlog je kako saznajemo 30 posto. Između 30 i 50 posto koliko se usvoji, biće od pomoći”, istakao je Dedić.

Poljoprivreda je tvornica na otvorenom. Poljoprivrednici se često suočavaju s vremenskim nepogodama. Spomenutim programom veće površine poljoprivrednog zemljišta konačno stavljene su u funkciju.  A potrošnjom  domaćih proizvoda svaki građanin u konačnici doprinosit će  jačanju bh. privrede.

Sandra Šabić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia