online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Pokrenute aktivnosti za osiguranje 150 stanova za mlade u KS

Vlada Kantona Sarajevo opredijelila se još u januaru ove godine da se ove godine neće ići s dosadašnjom novčanom podrškom u cilju subvencioniranja stambenog zbrinjavanja mladih u Kantonu Sarajevo nego će se to izvršiti na konkretniji način, kroz podsticajnu stanogradnju i kupovinu stanova pod povoljnijim uvjetima.

Takozvana “podsticajna stanogradnja“ vršit će se preko Kantonalnog stambenog fonda i Fonda za izgradnju stanova za boračku populaciju.

– Kantonalni stambeni fond već ima završenu administrativnu podlogu za izgradnju zgrade s tom vrstom stanova u ulici Braće Mulića u Aerodromskom naselju, gdje je u toku izdavanje odobrenja za građenje odnosno građevinske dozvole. Očekujemo da će se ubrzo krenuti s raspisivanjem tendera za izgradnju te zgrade i uvođenje izvođača radova na tom lokalitetu – najavio je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović.

Dodao je i da Fond za izgradnju stanova već gradi dva objekta, na Šipu i Rosuljama i naglasio da je u tim objektima određeni broj stambenih jedinica za mlade u KS, pod uslovima koje im odredi resorno ministarstvo i Vlada KS.

Istakao je da je plan ministarstva koje predvodi da sa sva tri navedena lokaliteta izgradnje osigura po 50-ak stanova za tu populaciju, što bi za ovu godinu bilo oko 150 stanova.

Ministar Hadžiahmetović je istakao da će uslovi biti niža cijena po kvadratnom metru stambenog prostora od tržišne te omogućavanje kupovine stanova mladima pod povoljnim kreditnim uslovima.

– Naša je namjera da takvim pristupom na najbolji način osiguramo krov nad glavom mladima u Kantonu Sarajevo – naglasio je ministar.

Naveo i da bi cijena kvadratnog metra tih stanova bila maksimalno između 1.400 i 1.500 KM i dodao da bi Ministarstvo i Vlada KS, kroz povoljnije kreditiranje, subvencionirali iznose kamata na uzete kredite.

– Sve to će biti dodatno precizirano kroz novi program sufinansiranja kupovine stanova za mlade, koji je trenutno u pripremi – rekao je ministar Hadžiahmetović.

Očekuje se da će u drugoj polovini juna biti objavljen javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Za realizaciju svih tih aktivnosti u Budžetu za ovu godinu osigurana su četiri miliona KM, a kako je najavio ministar Hadžiahmetović plan je da se u rebalansu Budžeta KS za istu namjenu osigura dodatni milion KM. To bi u konačnici bio iznos od ukupno pet miliona KM za povoljnu kupovinu stanova za mlade u Kantonu Sarajevo.

– Ako se osigura taj puni iznos to praktično znači da će prosječno umanjenje cijene stana i kamata iznositi u prosjeku preko 33.000 KM po stanu, što je trostruko više u odnosu na prethodni način subvencioniranja kad se isplaćivalo maksimalno 10.000 KM u gotovini po jednom stanu – saopćila je Služba za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia