online slots game malaysia
Vijesti

Pogledajte šta je u fokusu rada nove Vlade KS (video)

Na sjednici Skupštine kandidat za premijera Vlade Kantona Sarajevo, Nihad Uk predstavio je smjernice rada Vlade, bazirane na Strategiji razvoja Kantona Sarajevo 2021. − 2027., kao i na Programu skupštinske većine Kantona Sarajevo 2023. − 2026. koju su sačinile stranke koje stoje iza ove Vlade i koji je dio ekspozea.

U nastavku izdvajamo neke od detalja ovog ekspozea:

Ministarstvo pravde i uprave svoj glavni fokus imat će na digitalnoj tranformaciji javnog sektora u KS, te da će građani i građanke KS digitalnim potpisom preuzimati lične dokumente i obavljati različite radnje sa njim.

Ministarstvo zdravstva će pojačati sistem digitalizacije, popuniti nedostajuća radna mjesta te raditi na prevenciji promocije zdravlja i prevenciju bolesti.

“Gradska čistoća je prioritet.”- kazao je Nihad Uk, s tim u vezi ističe kako će Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša rješavati pitanje zbrinjavanja otpada, njegovo pametnije, ekonomski isplativije i ekološki opravdanije zbrinjavanje, ulaganje u vodovodnu i odvodnu infrastrukturu, vjetrokoridore, dovršit će se projekat utopljavanja javnih objekata i širiti mreže centralnog grijanja.

Ministarstvo saobraćaja– Nihad Uk obećao je građanima da će se voziti u novim tramvajima, trolejbusima do Vogošće, a usluge će se elektronski plaćati, tramvajske voženje bit će dostupne do Dobrinje i na Šip, istako je i poboljšanje usluga prevoza vozom od Tarčina do Ilijaša.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice– osnaživanje sistema socijalne zaštite kroz nove zakonodavne okvire, borba protiv siromaštva, jačanje kapaciteta centara za socijalni rad, osnaživanje hraniteljstva, povećanje naknada korisnicima, prekvalifikacija radne snage.

Ministarstvo unutrašnjih poslova– jačanje ovog Ministarstva ljudskim resursima, modernizacija stare i nabavka nove opreme, rješavanje infrastrukturnih projekata

Ministarstvo privrede raditi će na uspostavi poslovne zone „Doglodi“, izradi Zakona o poticaju strateškim granama privrede, jačanju turizma, širenje sadržaja na Bjelašnici i Igmanu, razvijanje „outdoor“ turizma, jačanju sigurnosti hrane, rad na projektu humane depopulacije pasa i mačaka.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje– stalna stručnu podršku nastavnicima implementatorima reforme, proširenjem broja javnih i privatnih predškolskih ustanova i subvencioniranja odlaska djece u vrtić.

Ministarstvo kulture i sporta radit će na tome da građani gledaju predstave i koncerte na ulicama. Puni sastav muzičara Filharmonije, svakog vikenda održavanje koncerata, vraćanje Jazz fest-a, investiranje u audio opremu u Narodno pozorište, Sarajevski ratni teatar, Bosanski kulturni centar i Dom mladih Skenderija, ulaganje u programe i infrastrukturu rekreativnog sporta.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade uvećat će iznose za projekte na fakultetima, otvarati moderne labaratorije, raditi na razvoju Kampusa, dovršiti zgradu Akademije scenskih umjetnosti, adaptirati studentske domove.

Ministarstvo finansija– akcenat ovog ministarstva će biti prije svega na neutralisanju negativnih posljedica uzrokovanih Zakona o pripadnosti javnih prihoda Budžet Kantona Sarajevo, dovršiti procese uspostave registra finansijskih obaveza i potraživanje, Usvajanje Zakona o registru finansijskih obaveza.

Ministarstvo za boračka pitanja ističe zadatak Odluke Skupštine Kantona Sarajevo o utvrđivanju Kalendara za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda 1992. − 1995. godine, kao i za period 1941. − 1945., Odluke o proglašenju boračkih udruženja, organizacija i saveza od posebnog interesa za Kanton Sarajevo i druge.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia