online slots game malaysia
Vijesti

GRECO: Poduzete ograničene mjere u cilju sprečavanja korupcije u parlamentu i sudstvu u BiH

Grupa država protiv korupcije (Group of States against Corruption – GRECO) koja prati usklađenost zemalja članica s instrumentima Vijeća Evrope protiv korupcije objavila je privremeni izvještaj o procjeni mjera koje su vlasti Bosne i Hercegovine poduzele u cilju provođenja preporuka vezanih za sprječavanje korupcije među članovima parlamenta, sudijama i tužiocima.

Kako je navedeno u tom izvještaju Bosna i Hercegovina poduzela je samo ograničene mjere u cilju ispunjavanja neprovedenih preporuka iz Četvrtog kruga evaluacije. Nijedna od 15 preporuka iz Izvještaja nije provedena, a djelomično je provedeno osam preporuka dok je neprovedeno ostalo njih sedam.

Što se tiče članova parlamenta, nije bilo novih poteza u pravcu jačanja sistema integriteta. Još uvijek nisu uvedena pravila za poslanike o njihovoj interakciji s trećim stranama, a članovi parlamenta i dalje nemaju priliku da se posavjetuju ili obuče o sprečavanju korupcije.

– Nisu dostavljene nove informacije u vezi sa izvještajima o praćenju praktične primjene Kodeksa ponašanja parlamentaraca. Pat-pozicija je evidentirana i o pitanju novog Zakona o sukobu interesa, koji više nije predmet razmatranja – navodi GRECO.

Također, kažu da nije uspostavljen vjerodostojan i nezavisan mehanizam za sprječavanje i rješavanje pitanja sukoba interesa ili osiguravanje provjere izjava o imovini, koje daju članovi parlamenta na državnom nivou.

Kada su u pitanju sudije i tužioce, izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) sada su proslijeđene Parlamentu, ali još nisu usvojene, a u okviru struktura VSTV-a još nisu uspostavljeni zasebni sudski i tužilački odjeli i potkomisije.

Kriteriji za ocjenjivanje rada sudija i tužilaca iz 2018. godine sada su stavljeni van snage, a novi kriteriji formirani u cilju prevazilaženja tog nedostatka nisu dovoljno sveobuhvatni u pogledu kvalitativne evaluacije.

Još uvijek ne postoje ni garancije da se izvršna i zakonodavna vlast neće miješati tokom evaluacija, a GRECO također navodi da nije provedena nijedna budžetska i kadrovska analiza vezana za probleme zaostalih predmeta.

Ipak, napravljeni su obećavajući inicijalni koraci u pravcu uvođenja povjerljivog savjetovanja za nosioce sudskih funkcija, a usvojena je i Komunikacijska strategija, ali ona još uvijek nije materijalizirana.

Imajući u vidu da od Drugog izvještaja o usklađenosti nije bilo općeg napretka u provođenju GRECO preporuka, u ovom izvještaju se zaključuje kako je vrlo nizak nivo usklađenosti s preporukama i nadalje “globalno nezadovoljavajući” u smislu revidiranog člana 31. stav 8.3. Poslovnika.

GRECO se stoga odlučio primijeniti član 32. vezan za članove za koje se utvrdi da ne djeluju u skladu s preporukama iz Evaluacijskog izvještaja, ali i zatražiti od šefa delegacije BiH da izvještaj o napretku u provođenju neriješenih preporuka dostavi što prije, a najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

Pozvan je predsjedavajući da šefu delegacije BiH dostavi pismo kojim bi mu se skrenula pažnja na neusklađenost s relevantnim preporukama te iskazala potreba da se što prije poduzmu odlučni koraci ka postizanju opipljivog napretka u borbi protiv korupcije.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia