online slots game malaysia
SarajevoVijesti

30. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine: Svečana akademija od 19:00 na TVSA

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je na današnji dan 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan. Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive ”slavna”, a četiri ”viteška”.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit”.

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, nizom aktivnosti biće obilježena 30. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u znak sjećanja na sve heroje, šehide, poginule borce – branitelje Sarajeva i BiH, kao i poginule civile, koji su svoje živote ugradili u njene temelje, saopćeno je.

Iako su određene aktivnosti već održane danas i jučer, najveći broj predviđen je za sutra, 1. septembra 2022. godine, a program aktivnosti je sljedeći:

10:00 sati        Centar “Vladimir Nazor” Sarajevo – Promocija literarnih i likovnih radova učenika škole na temu „Prvi korpus Armije RBiH”

16:45 sati        Mezarje “Kovači” – Polaganje cvijeća na centralnom nišanu i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića

17:00 sati        Mezarje “Kovači” – Učenje prigodnih kur’anskih sura i dova za šehide Armije RBiH i MUP-a RBIH

17:10 sati        Postrojavanje veterana Prvog korpusa Armije RBIH sa replikama ratnin uniformi i ratnih zastava jedinica i komandi Prvog korpusu Armije RBiH i mimohod ulicama Kovači, Ferhadija i Maršala Tita, do Ali-pašine džamije, a aktivnost se provodi u saradnji sa Savezom brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH

17:50 sati        Ali-pašina džamija – Polaganje cvijeća na mezar Mustafe Hajrulahovića Talijana, prvog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH

18:00 sati        Trg Prvog korpusa – Historijski čas

19:00 sati        Dom mladih Skenderija – Svečana akademija obilježavanja 30 godina od osnivanja Prvog korpusa Armije RBiH

Svečanu akademiju možete pratiti u programu TVSA od 19:00 sati.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia