SarajevoVijesti

Podrška Vlade KS otvaranju ‘Škole 42’ za edukaciju IT stručnjaka

Vlada Kantona Sarajevo pružit će podršku otvaranju “Škole 42” – “École 42” u Sarajevu za edukaciju IT stručnjaka.

Riječ je o neprofitnoj, privatnoj školi koja bi funkcionirala po već poznatom francuskom modelu, a u kojoj će se sticati sva neophodna znanja za buduće IT stručnjake, kojih nedostaje na bh. tržištu.

Na današnjem operativnom sastanku premijera Edina Forte, ministra privrede Adnana Delića, amabasadorice Republike Francuske u BiH Christine Toudic, te inicijatora ovog projekta Udruženja poslovnih savjetnika LESPNET i Centra za kompjutersku edukaciju iz Sarajeva, razgovarano je o osiguranju prostora za buduću školu i prateće infrastrukture, kao i finansijskoj konstrukciji za njeno funkcionisanje i troškovima školovanja.

Plan je da škola počne sa radom već od naredne godine, a bit će otvorena za sve zainteresirane studente bez obzira na starosnu dob.

Školovanje će biti besplatno, a jedini preduslov za upis bit će da aplikant položi prijemni test, rečeno je.

– Želja nam je ‘dohvatiti’ najbolje koji nažalost često nisu u mogućnosti finansirati svoje obrazovanje. Kroz ovu školu će biti moguće i individualizirati programe obrazovanja, što je fundamentalna razlika u odnosu na postojeće modele školovanja. Radi se o kombinaciji koledža i cjeloživotnog učenja za sve osobe koje su starije od 18 godina” –  precizirao je direktor Centra za kompjutersku edukaciju Amir Mulalić.

Ministar privrede KS Adnan Delić istakao je opredijeljenost Vlade KS za ulaganje u ovaj sektor kroz sve vidove podrške koju može pružiti kroz postojeći zakonski okvir, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.