online slots game malaysia
BiznisVijesti

Podrška EBRD-a konverziji Bloka 3 TE „Tuzla“ u kombinovano toplotno i energetsko postrojenje na bazi drvne biomase

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, Admir Andelija i Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu  potpisali su Mandatno pismo za Projekat konverzije Bloka 3 TE „Tuzla“ na ugalj u kombinovano toplotno i energetsko postrojenje na bazi drvne biomase.

Mandatnim pismom EBRD potvrđuje zaintersovanost Evropske banke za obnovu i razvoj da razmotri učešće u Projektu konverzije Bloka 3 u TE „Tuzla“, koje trenutno kao energent za proizvodnju koristi ugalj, u kombinovano toplotno i energetsko postrojenje na bazi drvne biomase kroz obezbjeđivanje dugoročnog finansiranja, u obliku korporativnog kredita u iznosu do 50 miliona EUR, a što će zavisiti od rezultata dalje procjene projekta.

Realizacijom projekta konverzije, Blok 3 bi u kogenerativnom režimu rada obezbijedio toplinsku energiju okolnih gradova u skladu s direktivama o obnovljivim izvorima, energetskoj efikasnosti i klimatskoj regulativi, u dugoročnom pogledu – do 2050. godine, pa i poslije.

Admir Andelija, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, potcrtao je značaj projekta konverzije Bloka 3 sa socijalnog aspekta – očuvanja radnih mjesta, ekonomskog, ekološkog i aspekta doprinosa  energetskoj neovisnosti Bosne i Hercegovine. Akcenat je na ekološkim prednostima proizvodnje električne energije iz drvne biomase. Projekat može poslužiti kao pokazatelj uspješnosti za naredne slične projekte, koje JP Elektroprivreda BiH planira realizirati u skladu s dugoročnim opredjeljenjem prelaska na obnovljive izvore energije.  

Studija koja je u pripremi pomoći će u identificiranju održivih izvora biomase i također, će razmotriti tehničku izvodljivost, uključujući ispunjavanje zahtjeva EU i odgovor kako Tuzli osigurati održivi izvor obnovljive topline, naglasila je Manuela Naessl, direktorica Ureda EBRD-a. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia