online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Počeo proces urbane regeneracije Kampusa Univerziteta u Sarajevu

U Kantonu Sarajevo započeo je proces urbane regeneracije Kampusa Univerziteta u Sarajevu. Evropska investiciona banka za razvoj osigurala je milion KM za izradu master plana za taj univerzitetski prostor.

To je ozvaničeno Sporazumom o realizaciji Projekta urbane regeneracije Kampusa UNSA koji su danas potpisali premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, rektor UNSA Rifat Škrijelj, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Faruk Muharemović.

– Uspjeli smo postići dogovor da se izradi master plan za cijeli Kampus gdje ćemo vidjeti tačno kako će Kampus postati dom Univerziteta u Sarajevu. Iz raznih razloga na području Kampusa imamo razne zgrade koji su suštinski ruševine, te nismo sistemski postupili stavljanju prostora Kampusa u namjenu. Korisnik prostora je Univerzitet u Sarajevu – rekao je premijer Forto.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj je zahvalio Evropskoj investicionoj banci koja je prepoznala u Univerzitetu partnera i izdvojila određeni grant “koji omogućava da se danas nalazimo na početku dugoročne perspektivne i lijepe aktivnosti, koja će oplemeniti Sarajevo i Univerzitet”.

Regeneracijom Kampusa, kaže, ponudit će se resursi koji će buduće generacije studenata i profesora u Sarajevu, BiH i šire koristiti za razvoj.

– Ispitujemo trasu kojom će se odabrane kompanije kretati u periodu izrade master plana. Radi se o tri koraka. Prvi je izrada master plana, drugi je izrada idejnih rješenja objekata koji će biti u Kampusu i treći je izrada studije izvodljivosti. Sve to ne bi bilo moguće dovesti do ovog nivoa da nismo imali podršku Vlade Kantona Sarajevo – kazao je Škrijelj.

Rok za izradu master plana je 12 mjeseci. U Kampusu bi trebale biti smještene organizacione jedinice UNSA, sadržaji za rekreaciju i sport, te zelene površine, parkovi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia