online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Parlamentarci razgovarali o sukobu interesa u BiH

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović izjavio je na okruglom stolu u Sarajevu o temi “Zaustavimo sukob interesa”, da nije siguran da li će predloženi zakon o sukobu interesa dobiti podršku u Domu naroda s obzirom da su protiv njega u Predstavničkom domu glasali HDZ i SNSD.

– Ovo nije zakon Magazinovića, Jasmina Emrića i Damira Arnauta koji su predlagači zakona, nego je zakon na kojem su radile sve političke stranke i preuzet je iz prošlog mandata. Tada ga ja potpisalo osam poslanika, a mi ga sad potpisujemo jer smo mi ostali u mandatu. Ovaj zakon prošao je prvo čitanje u Predstavničkom domu i nadam se da će proći i u drugom čitanju. Nisam siguran kako će proći u Domu naroda – dodao je Magazinović.   

Zakon je rađen u saradnji sa Transparency International, OSCE-om i Delegacijom EU u BiH.

– Više od tri godine traje ovaj zakonodavni postupak. Radi se o važnom sistemskom zakonu koji treba unaprijediti i urediti sistem sukoba interesa, a još uvijek nismo izvršili preporuke Grupe država za borbu protiv korupcije  – rekao je poslanik A-SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Jasmin Emrić.  

Trenutno je na snazi Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji provodi Komisija koja se sastoji od članova Parlamentarne skupštine BiH. Samim tim, smatraju poslanici, postoji unaprijed nepovjerenje u vođenje postupaka, a GRECO je preporučio da Komisija koja provodi zakon bude neovisna i sačinjena od stručnjaka koji nemaju direktnu vezu sa politikom.  

Na okruglom stolu, koji je organizovao Forum lijeve inicijative, učestovali su i poslanici Federalnog parlamenta i Skupštine Kantona Sarajevo jer je namjera da predloženi zakon o sukobu interesa bude harmoniziran i na federalnom i kantonalnom nivou.

– U Federaciji sedam godina ne postoji tijelo koje može provoditi zakon jer je nadležnost uzeta Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a nije formirano novo tijelo. Dakle, Vlada FBiH je odbila da ovaj zakon stavi u svoj Program rada iako sam na tome insistirao i to je preporuka u Mišljenju Evropske komisije – kazao je poslanik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia