online slots game malaysia
VijestiZanimljivosti

Zdravi životni stilovi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Zavod za javno zdravstvo KS obilježava Svjetski dan srca, a cilj je podizanje svijesti stanovništva o prevenciji kardiovaskularnih oboljenja vodećih uzročnika smrti i u Kantonu Sarajevo.

U vremenu kad se suočavamo sa pandemijom COVID-19 posebno važno zdravstveno pitanje su oboljeli od kardiovaskularnih bolesti, koji spadaju u vulnerabilnu – ranjivu skupinu. Kod njih se, u slučaju COVID-19, mogu razviti komplikacije bolesti i teža klinička slika.

Većina kardiovaskularnih bolesti, kao i većina prijevremenih smrti čiji su uzrok te bolesti, mogu se spriječiti usvajanjem zdravih stilova života i kontrolom faktora rizika za obolijevanje.

Programima promocije zdravlja i prevencije moguće je značajno smanjiti, prema nekim istraživanjima čak i do 50 posto, prijevremenu smrtnost i invalidnost od kardiovaskularnih bolesti.

-Usvajanje zdravih životnih stilova ima pozitivan utjecaj na smanjenje faktora rizika za nastanak i razvoj kardiovaskularnih bolesti – ističe se.

Ove godine Svjetski dan srca obilježava se pod sloganom “KORISTI srce DA POBIJEDIŠ srce za društvo, za one koje volite i za vas” – „Koristi srce da pobijediš bolesti srca“ – saopćila je Služba za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia