online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Parlament FBiH odobrio kredite od 42 miliona eura za prugu Ilidža Hrasnica i Sarajevo e-Mobility

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je zaduženje od 25 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj radi realizacije projekta izgradnje tramvajske pruge u Sarajevu na relaciji Ilidža – Hrasnica.

Ranije je ovo zaduženje odobrio Predstavnički dom, a danas potvrdio i Dom naroda odlukom donesenom na sjednici u Sarajevu.

Prema njihovim odlukama, novac će biti upotrijebljen za proširenje dvosmjerne tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, izgradnju novog kružnog toka na Ilidži, gdje će pruga prema Hrasnici biti priključena na postojeću prugu, izgradnju polukružnog skretanja u Hrasnici te uspostavu približno dvadeset novih tramvajskih stanica.

U periodu implementacije projekta, u federalnom budžetu nije potrebno osiguravati novac za dodatno sufinansiranje, navedeno je. Osim ovog zaduženja, Dom naroda je danas, kao i ranije Predstavnički dom, odobrio još jedno čiji krajnji cilj je unapređenje javnog prijevoza u Sarajevu.

Riječ je o projektu “Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility” a odobreno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj tu iznosi 17 miliona eura.

Novac od zajma Federacija BiH će također prenijeti na Kanton Sarajevo kao krajnjeg korisnika i kreditnog dužnika.

Projektom su predviđene nabavka i instalacija adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem, uključujući izgradnju centra za upravljanje, kao i za nabavku do pet novih tramvaja radi bolje učinkovitosti javnog prijevoza u Sarajevu. Predviđeni rok otplate kredita ovog kredita je 15 godina, s trogodišnjim grace periodom.

Za odobrenje navedenihih kreditnih zaduženja potrebne su bile odluke oba doma Parlamenta Federacije BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia