online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Nakon što je usvojeno na Predstavničkom domu, palo na Domu naroda BiH, plate zvaničnika ipak rastu !

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prvoj hitnoj sjednici u četvrtak nisu usvojili prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, javlja Anadolija.

U navedenom prijedlogu se tražilo da se Zakonom o platama u institucijama BiH definiše da će se plate imenovanih i izabranih zvaničnika koje imaju obračunski koeficijent iznad 8,0 obračunavati uz primjenu osnovice od 535 konvertibilnih maraka (KM), dok bi za ostale državne službenike i zvaničnike sa nižim koeficijentima došlo do povećanja osnovice na 600 KM.

Tokom glasanja sedam delegata bilo je za, sedam protiv i jedan uzdržan.

Šefik Džaferović (SDA) predložio je da se zakon usvoji i da se spriječi povećanje plata najvišim zvaničnicima, a da se početkom aprila mobilizuju svi za kvalitetan zakon.

Istakao je da ukoliko zakon ne bude usvojen to znači da dok se ne dogovore politike i ne objedine sve procedure, da će zastupnici u parlamentu, ministri, članovi Predsjedništva BiH i svi koji imaju koeficijent iznad 8,0 zajedno sa onima kojima treba povećati plate, a to su radnici, vojnici, policajci, takođe primati povećane plate.

“Hajde da budemo ljudi, da kažemo da je dovoljno ono što primamo do sada, da je previše, i da nećemo da primimo tu razliku i da je ne primamo dok ne uredimo te politike”, rekao je Džaferović.

Dragan Čović (HDZ BiH) rekao je da jesu za to da se zamrznu plate svim zvaničnicima, biranim i imenovanim na svim nivoima u BiH.

Otkud nekome pravo da kaže da će to biti koeficijent 8,0 da ide s povećanjem plaće, a odmah iza 8,0 ne ide povećanje”, kazao je Čović.

Prema njegovim riječima na ovakav način nije bio cilj zaustaviti rast plata biranim i imenovanim zvaničnicima, jer da jeste to je samo trebalo napisati.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u srijedu je na hitnoj sjednici usvojio prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Kako je ranije rečeno iz kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, radi se o zakonu koji direktno i ciljano onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine u 2023. godini.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia