online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Otvoreno pismo akademika Durakovića: Optužujem

“U svojstvu intelektualca i naučnika, humaniste i kosmopolite, kao rodoljub ali i građanin svijeta, najzad – u svojstvu vjernika koji duboko vjeruje da je raznolikost Čovječanstva Božija milost i da je po Bogu naša misija kreativna koegzistencija a ne ubilačka antagonizacija,
političare u BiH i u svijetu koji su svojom aktivnošću ili pasivnošću doprinijeli ratu u BiH, njegovom ishodu i genocidu, te teškoj situaciji u kojoj se BiH našla poslije toga”
– na samom početku napisao je akademik Esad Duraković, a u nastavku prenosimo ostatak njegovog otvorenog pisma:

OPTUŽUJEM

• Za genocid nad Bošnjacima u 20. vijeku; za genocid koji niste sankcionirali nego ste ga čak nagradili jer su žrtve genocida većinski muslimani!


• Za darivanje počiniocima genocida teritorije na kojoj ste vi omogućili genocid razoružavši branioce pod lažnim obećanjem da je to teritorija pod vašom zaštitom a potom ste u nju pustili krvoloke da izvrše genocid!


• Za sprječavanje na najvišoj instanci – u Savjetu bezbjednosti UN – da se suverena država BiH i članica UN brani od istovremene brutalne oružane agresije sve tri susjedne zemlje!


• Za prijetnju udarima vaše najmoćnije pesnice – NATO – ako pokušamo dokraja osloboditi cijelu svoju suverenu zemlju!


• Za uspostavljanje Republike na ogromnom broju masovnih grobnica – u suverenoj zemlji, članici UN!


• Za vaše institucionalno djelovanje protiv države BiH tokom svih potonjih 30 godina!


• Za upornu podršku koju i sada dajete OHR-u za uvođenje aparthejda u BiH u 21. vijeku i za ustavno utemeljenje segregacijskog odnosa prema većinskom narodu u BiH koji je žrtva internacionalne agresije!

• Optužujem vas za flagrantno kršenje međunarodnog prava u BiH, za fobiju i nehumanost, za vaše institucionalne segregacijske akcije u BiH jer takve nikada ne biste dopustili u vašim državama!


• Optužujem vas za oružani i potom hibridni rat protiv načela demokracije, tolerancije i kosmpolitizma!

• Neka znate da je odavno već jasno da su zločini prema državi BiH i njenom narodu Bošnjacima kao većinskim muslimanima višestruki, konstantni i konzistentni, s predumišljajem! Očigledno je da je to projekt!”


U vezi s prethodnim, podsjećam vas samo na neke izjave najviših predstavnika vaših institucija.
Iz britanskog Sekretarijata vanjskih poslova odlučno su se zalagali za embargo BiH na naoružavanje, slijedeći politiku po kojoj se ne smije dati oružje BiH jer – kako su govorili najviši dužnosnici – rat bi trajao predugo, te da će biti bolno, ali je nužno i td. Dakle, plan je bio već 1992. da se Bošnjaci muslimani što brže likvidiraju. Poznata je tadašnja antibošnjačka i antibosanska politika Francuske. O tome svjedoči i oficir Francuskog bataljona UN-a u BiH, kazujući kako su francuske vojne snage po nalogu francuskog Predsjednika bile u BiH zato da zaštite srpsku agresiju. Čak je i iz SAD-a u vrijeme rata snažno artikuliran glas sa visoke instance kako bi bio drukčiji odnos Zapada prema ratu u BiH da nisu u pitanju muslimani (izjava J. Bidena u Tuzli u vrijeme agresije na BiH).
Postoje nesporni dokumenti o „sarajevskom safariju – o tome kako su vaši monstruozni bogatuni dolazili nad opsjednuto Sarajevo i plaćali agresorskim zlikovcima da im omoguće da sa okolnih brda ubijaju snajperima djecuna ulicama i u parkovima Sarajeva. Dokumenti svjedoče da ste vi znali za to i dopuštali ste te monstruozne zločine!
Gdje vam je savjest?! Gdje je vaš moral?! Gdje vam je vjera?!
Za vas čak ni djeca nisu ista: muslimansku djecu je dopušteno trofejno ubijati snajperima!”

Na kraju svog pisma Esad Duraković je pozvao humaniste, kosmopolite, intelektualce da dignu glas:
“Pozivam evropske i američke humaniste i kosmopolite, intelektualce, da dignu glas protiv politike svojih vlada koje tako bezočno i sistematično vrše nasilje nad jednom zemljom i narodom ispod samog srca Evrope! Mi ne želimo ništa više od onoga što vi imate: demokratski uređenu zemlju na principu ravnopravnosti svih njenih građana na cijeloj njenoj teritoriji.
Pred Poviješću i pred Bogom kao ishodištem Dobra, snagom antičke Nobine kletve –
OPTUŽUJEM VAS KLETVOM NEDUŽNE ŽRTVE ZA NASILJE KOJE DANAS I OVDJE ČINITE!”

U potpisu:

“Akademik Esad Duraković, dobitnik nagrade UNESCO-a 2003. za doprinos upoznavanja među kulturama.

(Naslov OPTUŽUJEM preuzeo sam od Emila Zole.)”

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Izvor: TVSA.ba […]

Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia