online slots game malaysia
KulturaVijesti

Otvorena izložba Rikarda Larme, svjedočanstvo o opsadi Sarajeva

Otvaranjem izložbe fotografija “Sarajevo, vječita Vijećnica” fotografa Rikarda Larme u organizaciji J.U. MESS otvoren je program 28. Izdanja kulturološkog programa Modula Memorije.

Na izložbi su izložene fotografije Vijećnice Rikarda Larme iz perioda opsade Sarajeva, nastalih za vrijeme trajanja agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u obraćanju je kazala da je Rikardo Larma čovjek koji je svojim fotoaparatom zabilježio neke od najpotresnijih prizora iz perioda opsade Sarajeva.

– U čijim fotografijama unatoč svom razaranju osjetimo ljubav autora prema svom Sarajevu – kazala je Karić.

Ona je podsjetila da danas Larma živi u SAD-u i da njegovo srce živi ovdje, u Sarajevu.

– Cijeli rat proveo je u Sarajevu. Pod opsadom. A svoju ljudskost je nerijetko dokazivao time što je ostavljao svoj fotoaparat i nastojao pomoći ranjenim sugrađanima – rekla je Karić.

Rikardo Larma je kazao da je davno otišao iz Sarajeva ali da živi sa Sarajevom u duši.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković je, povodom otvaranja izložbe, istakao da je u okviru Modula Memorije posljednji put izložba Rikarda Larme realizovana prije 14 godina.

– Jako mi je drago da je ovo druga Rikardova izložba nakon 2009. kad je bila u ovom istom prostoru, koji je tad bio razrušen. I zbog toga mi je simbolično da se vraćamo ovom prostoru. Fotografije Rikarda Larme su kultne fotografije kad se govori o periodu opsade. Ono što ih karakterizira da je on koristio kolor koji je dosta rijedak i koji će prepoznati  i oni koji se ne bave fotografijom – kazao je Kreševljaković.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia