online slots game malaysia
SvijetVijesti

Otac četvoro ubijene djece u Gazi: Izrael mi se želio osvetiti jer kao novinar razotkrivam genocid

Slobodni snimatelj Anadolu (AA) Mohammed al-Alul, čijih je četvoro djece i troje braće i sestara ubijeno u izraelskom napadu na Pojas Gaze 5. novembra prošle godine, izjavio je kako mu se Izrael time želio osvetiti kao novinaru koji razotkriva svijetu genocid nad palestinskim narodom u Gazi.

Mohammed al-Alul je novinar iz Gaze koji je svijetu prenosio humanitarnu tragediju i masakre nad palestinskim civilima u blokiranoj enklavi.

Od početka izraelskih napada odlazio je u područja i bolnice koje je bombardirao Izrael i tako postao najbliži svjedok tragedije u Pojasu Gaze.

Tokom izraelskih napada 5. novembra 2023. godine suočio se s jednom od najvećih boli i tragedija koju otac može doživjeti. Toga dana meta izraelskog bombardiranja bili su njegov dom u kojoj je bila njegova porodica. U izraelskom napadu ubijeno je četvoro Al-Alulove djece, dobi između 4 i 13 godina, i troje braće i sestara. Među desetinama leševa tragao je za tijelima svoje djece da bi im mogao klanjati dženazu.

Kakvu tragediju je doživio u Gazi, Al-Alul danas najbolje opisuje ovom kratkom rečenicom:

Ja sam sada živi mrtvac, ne vidim više boju života, sve je sivo.”

– “Svjedočio sam mnogim ratovima, ovo je nešto drugačije“ –

Na samom početku razgovora Al-Alul se prisjeća 7. oktobra i početka izraelskih napada na Pojas Gaze, navodeći kako su ih probudili zvukovi granata, bombi, raketnih napada.

– “Živimo još jednu Nakbu“ –

Na pitanje novinara Anadolu šta je konkretno ono što je drugačije u odnosu na ranije ratove, Al-Alul je pojasnio:

“Tokom 2014. godine imali smo više lokalnu situaciju s izbjeglicama u četvrti Sucaiye. Ranije nije bilo masovnog raseljavanja civila, dok u ovom ratu postoji masovno raseljavanje. Palestinci su raseljeni iz svojih mjesta. U prethodnim ratovima mogli su ostati u svojim domovima, barem su znali da nisu na meti.”

Al-Alul je naglasio kako su civili u ovom ratu ostali bez osnovnih životnih potreba vode, hrane, bombardirane su bolnice, škole, kompletna infrastruktura.

“Znamo da su naši preci i djedovi tokom Nakbe 1948. bili podvrgnuti prisilnoj seobi iz palestinskog teritorija. Danas doživljavamo drugu, sličnu Nakbu. Danas se u Pojasu Gaze puca na sve, ništa ne smije ostati na nogama, a nažalost cijeli svijet to samo gleda“, ističe Al-Alul.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia