online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Sastanak HDZ-a BiH i ‘Trojke’: Iznijeli svoje viđenje izmjene Izbornog zakona

Lideri stranaka koje čine vlast u Federaciji BiH – HDZ BiH, SDP, Narod i Pravde i Naše stranke, održali su u Mostaru sastanak na kojem su iznijeli svoje viđenje izmjene Izbornog zakona.

O izmjenama izbornog zakona i putu BiH ka EU razgovarali su stranački lideri Dragan Čović (HDZ BiH), Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS).

– Na sastanku smo iznijeli svoje viđenje izmjene Izbornoga zakona. Govorili smo o konkretnim rješenjima i pitanjima, a između ostaloga čuli i prijedlog HDZ-a koji je dosta konkretan i iskorak u odnosu na ono što smo dosad imali. Naravno da smo imali svoje stavove i prijedloge, da li da idemo u izmjenu Izbornoga zakona koji će konzumirati izmjene Ustava što bi značilo provođenje svih odluka i Ustavnog suda i Suda u Strasbourgu, što je naša pozicija i pozicija HDZ-a, ako možemo dogovoriti dvotrećinsku većinu ili ćemo mijenjati samo Izborni zakon – rekao je novinarima nakon sastanka predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Po njegovim riječima, u idućem razdoblju pozvat će se sve političke stranke koje sudjeluju u državnom parlamentu jer za izmjenu Izbornoga zakona treba dvotrećinska većina.

Sastanak je održan u sjedištu HDZ-a BiH kojeg su prethodno dogovorili Čović i Nikšić, izrazivši pritom spremnost na izmjenu Izbornog zakona.

Govoreći o konkretnom prijedlogu HDZ-a BiH, predsjednik NS-a, Edin Forto, pojasnio je da radi o nekoliko dimenzija pristupa izmjeni Izbornoga zakona.

– Radi se o nekoliko pristupa kao što je izbor članova Predsjedništva BiH do paketa integriteta o kojem se pričalo posljednjih dana. Bilo bi dobro da ova većina ima svoj prijedlog Izbornoga zakona i da nam onda neko nešto ne namijeni – rekao je Forto.

Kako je rečeno, sastanak partnera državne koalicije planiran je za desetak dana i treba ga potvrditi.  

– Otvorili smo nekoliko tema, a idući sastanak će biti u punom kapacitetu. Čekamo termin koji bi trebao biti sljedećih deset dana. Pred nama su izazovi koje bismo trebali ispuniti zbog marta, do otvaranja pregovora za BiH s EU, i svih beneficija koje nam oni pružaju. Stoga ćemo učiniti sve kako bi do tih rješenja došlo – rekao je predsjednik NiP-a, Elmedin Konaković.

On smatra kako bi se mogli usaglasiti oko usvajanja zakona o raspoređivanju pranja novca, Zakona o sukobu interesa, Frontexu i drugim rješenjima koja, kako kaže, nemaju političke dimenzije niti sukobe, te bi u martu i dogovorili otvaranje pregovora BiH s EU.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia