online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Općina Centar: Prvi put data mogućnost neplaćanja komunalnih taksi

Na 16. redovnoj sjednici Općinsko vijeće Općine Centar Sarajevo je usvojilo Odluku o kriteriju i visini komunalnih taksi na području općine Centar Sarajevo na osnovu Zakona o komunalnim taksama Kantona Sarajevo. 

Prilikom izrade Odluke Općina Centar je obavezu plaćanja takse na istaknutu firmu podijelila na fizička i pravna lica. Zakonom o računovodstvu i reviziji Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta, pravna lica su podijeljena po veličini, a Općina to smatra kao jedini kriterij koji je u skladu sa Ustavom Federacije BiH. Zakonom je utvrđena podjela poslovnih subjekata prema broju zaposlenih, ostvarenom prihodu i visini poslovne imovine. Samom činjenicom da je prethodnim Zakonom o komunalnim taksama definisan kriterij razvrstavanja taksi, a to je bila djelatnost (kojom je utvrđeno 58 djelatnosti), a danas imamo novi kriterij koji podrazumjeva šest kategorija, Općina je dovedena u situaciju da utvrđivanjem novih kriterija mnoga pravna lica izražavaju nezadovoljstvo, stoji u saopćenju iz Općine.

Važno je istaći da je Općina Centar, kao i sve druge općine, u periodu izrade Zakona slala prijedlog Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo da se Zakonom o komunalnim taksama definišu kriteriji i visina komunalnih taksi kako bi sve općine imale iste kriterije i visine taksi.

U odnosu na prethodnu Odluku, novom Odlukom su visine komunalnih taksi ostale na istom nivou za obrtnike koji posluju na osnovu Uredbe o zaštiti tradicionalnih i starih obrta, taksi prijevoznici i trgovci na malo – trgovac pojedinac.

Smanjena je taksa za fizička lica koja obavljaju poslovnu djelatnosti trgovine na malo, ugostiteljstva i obrta i srodnih djelatnosti, a koji nisu u PDV sistemu.

Kada je riječ o pravnim licima, tu je došlo do povećanja taksi s obzirom da pravna lica podliježu Zakonu o računovodstvu i reviziji F BiH, RS i BD i automatski su dio PDV sistema, a gdje nam je Zakon omogućio samo četiri kriterija po kojima su kategorisani. Samom ovo činjenicom bilo je neizbježno da će se desiti povećanja za pravna lica, a povećanje za velika preduzeća je najveće s obzirom da se radi o pravnim licima koja ostvaruju godišnji prihod preko 40.000.000 KM, a to su finansijske institucije (banke, osiguravajuća društva, igre na sreću itd.)

Iz Općine Centar su skrenuli pažnju poslovnim subjektima koji posluju na području općine Centar Sarajevo da je pojam istaknuta firma definisan čl. 4 stav (2) Odluke, a sve ostalo što je istaknuto na izlozima i fasadama podliježe reklami što se ne tretira ovom Odlukom. Svaki poslovni subjekt ima mogućnost istaknuti firmu na površini 200 x 300 milimetara i  u tom slučaju ima obavezu prijave takse, ali je u potpunosti oslobođen plaćanja, a što ranije nije bilo moguće, stoji u saopćenju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia