online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Donfried: SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo RS nastoji razbiti državu

Pomoćnica državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfried, danas se u okviru prve posjete zapadnom Balkanu, sastala s liderima u oblasti politike, odbrane i građanskog društva, kao i sa visokim predstavnikom, kako bi razgovarali o angažovanju SAD u rješavanju problema s kojima se BiH suočava.

– Stekla sam jasnu predstavu o težini problema i uviđam zašto mnogi smatraju da je ovo najteži period od kraja rata. Opet sam istakla podršku SAD Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničnosti – istakla je.

Donfried tvrdi da SAD žele da BiH bude funkcionalna, efikasna i odgovorna država uz časno i pošteno sudjelovanje lidera svih stranaka te da entiteti unutar BiH budu funkcionalni, efikasni i odgovorni i da građanima omoguće demokratsku i prosperitetnu budućnost.

– To znači da se BiH mora ponovno fokusirati na vraćanje funkcionalnosti državnim institucijama i na reforme koje su potrebne da bi zemlja napredovala  na svom evroatlantskom putu – istakla je.

Napominje da je danas jasno rekla da bojkotovanje, blokade i pokušaji podrivanja države jesu destabilizirajući i opasni i da s tim treba prestati.

– SAD ne nastoje ukinuti Republiku Srpsku, ali SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo Republike Srpske nastoji razbiti državu. Lideri na svim nivoima vlasti imaju odgovornost da provode vlast inkluzivno uz poštivanje svih građana BiH, i da rade zajedno da bi podržali reforme i ulaganja od kojih će svi imati koristi – poručila je.

Donfried je naglasila da će Sjedinjene Države i dalje pozivati na odgovornost sve lidere po pitanjima korupcije ili destabilizirajućeg djelovanja koje predstavlja prijetnju stabilnosti ove zemlje i njenoj evroatlantskoj budućnosti. 

Ističe da je razgovarala s bh. zvaničnicima i o ničim izazvanoj agresiji Rusije na Ukrajinu.

– SAD cijene činjenicu da su se zemlje zapadnog Balkana, uključujući BiH, pridružile demokratijama širom svijeta u osudi brutalnog ruskog rata protiv Ukrajine. Ova ničim izazvana agresija protiv jedne suverene zemlje pokazala je koliko je hitno da djelujemo kako bismo pomogli svim zemljama zapadnog Balkana da postignu pun napredak u promicanju reformi koje su neophodne da bi se ostvarile njihove težnje ka integrisanju u evroatlantske institucije – kazala je.

Podvukla je da građani BiH imaju osnovno demokratsko i ustavno pravo da učestvuju u fer izborima.

– Nadali smo se da će biti postignut dogovor o izbornoj reformi kojim bi se poboljšao kvalitet izbora za sve građane, te uvažila pitanja koja su važna za konstitutivne narode u BiH. Nažalost, HDZ BiH i SDA nisu imale hrabrosti za kompromis koji je sam po sebi centralni element Daytonskog mirovnog sporazuma, te nisu postigle kvalitetan dogovor – kazala je.

Donfried kaže da se bh. politički lideri sada moraju fokusirati na oktobarske izbore i da moraju ispuniti svoju ustavnu dužnost za finansiranje i održavanje pravovremenih transparentnih izbora.

– Ne postoji ni pravni, ni tehnički ni politički razlog za njihovo odlaganje. Sjedinjene Države žele pomoći BiH. Međutim, mi ne možemo uraditi posao izabranih političkih lidera čija je odgovornost da se okanu nacionalizma i korupcije i da rade na odgovornoj provedbi vlasti, na postizanju kompromisa i pomirenja – kazala je.

Na kraju je zaključila da Sjedinjene Države ne mogu same obezbijediti demokratsku i prosperitetnu budućnost BiH, ali da mogu i hoće raditi s BiH da bi joj pomogle da ostvari demokratsku i prosperitetnu budućnost.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia