online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Okrugli stol “Tuzlanska kapija – nekažnjeni zločin” – Neprocesuiranje odgovornih za zločin vodi nezadovoljenju pravde

 U prostorijama Memorijalnog centra Kapija danas se održava Okrugli stol o temi: Tuzlanska kapija – ubijanje mladosti 1995. godine – nekažnjeni zločin. 

Organizatori okruglog stola su  Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. 

Prof.dr. Izet Šabotić u uvodnom izlaganju je naveo kako trenutno imamo neprocesuiranje odgovornih za zločin i sistemsko negiranje počinjenog zločina. 

– Neprocesuiranje odgovornih za zločin vodi nezadovoljenju pravde, a negiranje je ponovno diranje u rane stradalih. Sastavni je dio sistematskog rada određenih službi, nažalost i nekih naučnih institucija koje na sve moguće načine žele preinačiti prošlost, a mi se moramo boriti protiv laži i neistine – kaže Šabotić. 

Na okruglom stolu učešće je uzeo Dino Kalesić, koji je ranjen na Kapiji, ali koji je izgubio 3,5-godišnjeg sina Sandra. Kalesić kaže kako se umorio od priča koje se pričaju godinama, ali da je obaveza svih da Kapiju držimo u fokusu javnosti i da istina o Kapiji i drugim bosanskohercegovačkim Kapijama uđe u školske udžbenike. 

Direktor Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rasim Muratović navodi kako trenutno živimo Memorandum 2 Srpske akademije nauka i umjetnosti. 

– To se ogleda kroz negiranje zločina, kroz zaštitu zločinaca, hapšenje branilaca BiH na granici sa Srbijom i procesuiranje pred njihovim pravosuđem, kroz podršku secesiji bh. entiteta RS… Dakle, živimo u jednom memorandumskom vremenu gdje se ostvaruju ciljevi koji nisu ostvareni u ratu. Kapija i zločin na Kapiji je eklatantan primjer takvog memorandumskog djelovanja – kazao je prof. Muratović. 

Nakon okruglog stola objavit će se Zbornik radova o temi Kapija – nekažnjen zločin.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia