online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Okerić za Polis: Podržani dnevni red na kolegiju je iz nepoznatih razloga pao na sjednici

Nakon što 50. radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo nije održana, jer opozicija nije usvojila dnevni red, o samom ishodu i njegovim posljedicama, za Polis je govorio predsjedavajući skupštine KS, Elvedin Okerić.

Na pitanje o brojčanom stanju u sali, Okerić tvrdi da je u sali bilo 23 zastupnika, od kojih je 16 glasalo za dnevni red, a nisu glasali predstavnici SDA, SBIH, DF-a i BOSS-a. No, iako su 18.3. 2022. na kolegiju skupštine KS, koji je i zakazivao ovu sjednicu, podržali dnevni red, odnosno jednoglasno prihvatili, usvojili te čak odredili termin sjednice, danas su ga iz nepoznatih razloga oborili, pojašnjava predsjedavajući Skupštine KS.

Okerić, kao predsjedavajući skupštine KS, nije bio siguran odgovoriti na pitanje jesu li svi zastupnici koji su glasali za dnevni red iz stranaka vladajuće većine, odnosno, tvrdio je kako je 15 zastupnika bilo iz stranaka vladajuće većine, a pored njih zastupnik iz redova SBB-a, Zvonko Marić, dok za kolegu zastupnika Poturka nije bio siguran. Osam zastupnika je bilo suzdržano, a ostali su bili protiv. Dakle, uz podršku jednog zastupnika iz nevladajuće većine, kvorum ipak nije osiguran. Međutim, Okerić ističe kako se tu ne radi o osiguravanju kvoruma, nego o odgovornosti prema građanima i zdravstvenim radnicima.

Oni koji su jednoglasno usvojili dnevni red na sjednici prije 15 dana, iz nepoznatih razloga su, naglašava predsjedavajući, zaustavili donošenje finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja koji ima direktne efekte kada je riječ o održavanju zdravstvenog sistema u KS. Naime, tim činom su pokušali da onemoguće isplatu plata zdravstvenim radnicima, a Vlada KS  je u saradnji s menadžmentom Zavoda zdravstvenog osiguranja i ministrom Vranićem brzo reagovala i pustila plate zdravstvenim radnicima. Međutim, jedna od najvećih šteta, kako kaže Okerić, je činjenica da sve do usvajanja finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, neće biti rehabilitacionih programa, ortopedskih pomagala, pelena, trakica za mjerenje šećera, refundacije za Covid lijekove, novčana sredstva za programe liječenja skupih bolesti i sl. Kada je riječ o mogućnosti da se na sjednici očekivala podrška i oslonac opozicije, Okerić tvrdi kako se ne radi o oslananju niti vjerovanju, nego o odgovornosti zastupnika pozicije i opozicije koji predstavljaju građane KS i zdravstvene radnike u KS. Drugim riječima, na ovaj su način opozicija i zastupnici SDA, DF-a i Stranke za BiH pokušali da kazne zdravstvene radnike, zaključio je Okerić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia