online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dević za Polis: Ne može se odobriti zakon koji podrazumijeva stranačko zapošljavanje

Šef kluba zastupnika SDA u Skupštini KS, Mahir Dević, za Polis je govorio o posljedicama neusvajanja dnevnog reda u Skupštini KS.

Dević kao jedan od suzdržanih, tokom glasanja, na pitanje da li se i on osjeća odgovornim za neusvajanje dnevnog reda i posljedice o kojima je govoreno, referirao se upravo na izjave za koje je rekao da su niz populističkih neistina. Naime, Dević kritikuje pristup predsjedavajućeg koji nije, kako kaže, nijednom rečenicom zastupnicima iz opozicije rekao da nema dovoljan broj glasova za usvajanje dnevnog reda, niti je pitao da li bi oni u tom slučaju glasali.

 Kada je riječ o Zavodu zdravstvenog osiguranja KS i plana, kako kaže Dević izvode se akrobacije. Odnosno, taj plan je trebao biti usvojen do 31.12. te postavlja pitanje zašto nije? Osim toga, trebalo je glasati i za odluku o privremenom finansiranju, gdje se vidjela odgovornost zastupnika. Naime, tada su zastupnici opozicije glasali potvrdno i za privremenu odluku Zavoda za zapošljavanje, Zavoda zdravstvenog osiguranja i budžeta. No, zastupnici iz vladajuće većine taj plan utvrde tek 7.3. 2022. te ga stave za sjednicu 31.3., kada se ne pojavi ne jedan, nego pet zastupnika, objašnjava Dević.

Još jedna stvar koju Dević ističe jesu razlozi za eventualno neusvajanje ili suzdržanost na pojedinim tačkama dnevnog reda. Naime, u momentu kada je na dnevni red stavljen Zakon o komunalnoj policiji, zastupnici ne znaju njegov sadržaj. Na osnovu naslova, pojašnjava Dević, primarna reakcija je za usvajanje tog zakona. Međutim, isčitavanjem se recimo utvrdi da je u tom zakonu predviđeno klasično stranačko zapošljavanje, što daje legitiman razlog za obaranje određenih tačaka dnevnog reda. Drugim riječima, nije sporan plan Zavoda zdravstvenog osiguranja, ali je sporan dnevni red na kome se nalaze prijedlozi zakona koji predviđaju stranačko zapošljavanje, sporan je zahtjev poput onog za gašenje Zavoda za zaštitu studenata, odnosno njegovo pripajanje Zavodu za medicine rada i sve ono što takve činove prati, zaključuje Dević.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku:

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia