online slots game malaysia
Sarajevo

Održana prva bh. izvedba kompozicije “Vexations” Erika Satiea

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu upriličena je bosanskohercegovačka praizvedba kompozicije “Vexations” (1893) francuskog kompozitora Erika Satiea (1866-1925) u kojoj su učestvovali pijanisti Zlatan Božuta, Mirza Gološ, Kristina Lazić i Zerina Šabotić. 

Nekonvencionalni koncept djela počiva na uputi za sviranje koja od izvođača zahtijeva da se kompozicija, oslobođena bilo kakve razrade osnovnog muzičkog materijala i gradacije, doslovno ponovi čak 840 puta, pa interpretacija može trajati i do 24 sata.

Nastup Zlatana Božute, Mirze Gološa, Kristine Lazić i Zerine Šabotić, koji je počeo u ponedjeljak, 20. marta u 12.00 sati, uspješno je finaliziran narednog jutra, pa je prva bosanskohercegovačka izvedba kompozicije “Vexations” trajala 20 sati i 51 minutu.

Kroz fokusiranost na nepredvidiv tok naizgled beskonačnog sviranja kratkog muzičkog segmenta u veoma sporom tempu, gdje se svaka potencijalna varijacija doživljava kao greška, publika je na introspektivnoj i meditativnoj razini doživjela jedinstveno iskustvo “vertikalnog” vremena koje je obilježje Satievog osebujnog umjetničkog koncepta.

Paralelno s izvedbom, prisutni su pratili nastanak novih likovnih djela i proces rada umjetnika Kerima Begičevića i Emira Haskića. 

Događaj je održan u okviru programa Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”, saopćila je Muzička akademija UNSA. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia