online slots game malaysia
KulturaVijesti

Održan Okrugli sto o prevođenju u sklopu Sajma knjiga 2024.

Međunarodni okrugli sto na temu “Prevođenje i autori”, održan je jučer, u Svečanom salonu Skenderije, u terminu 11:00-15:00 u sklopu sajma knjiga 2024. koji je direktno prenošen na Facebook i YouTube stranicama Skenderije.

Cilj Međunarodnog okruglog stola pod nazivom “Prevođenje i autori” je diskusija o specijalnoj naučnoj disciplini.

Svoj osvrt na  pomenutu temu okruglog stola dala je akademska i naučna zajednica iz Bosne i Hercegovine, regiona i Evrope, te predstavnici međunarodnih instituta u BiH i ministarstava kulture zemalja iz regiona.

Okrugli sto je otvorila ambasadorica Grčke u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Ioanna Efthymiadou, zajedno s predsjednikom Programskog savjeta Sajma, Ibrahimom Spahićem.

Ibrahim Spahić je istakao “Ovo je nastavak rada Okruglog stola iz prošle godine na temu Autorska prava i sloboda govora. Najavljujem da će iduce godine tema trećeg Okruglog stola biti Knjiga i novi mediji. Također, najavljujem da će IPC I Kulturni forum u BiH kao realizator projekta objaviti, uz podršku UNESCO-a, sve priloge i autorske tekstove učesnika Okruglog stola.” Spahić je pozvao na osnivanje državne agencije za knjigu i promociju BH izdavaštva u svijetu, kao i otvaranje kulturnih centara BiH, u skladu sa važecom strategijom kulturne politike BiH usvojen je na svim razinama vlasti naše zemlje. Strategiju je izradio sa ekspertima iz cijele BiH, pihvacenu na svim razinama bosanskohercegovačke vlasti i u Vijeću Ministara BiH.

Okrugli sto je gostima ponudio raznovrsne teme o interkulturalnoj komunikaciji, prevođenju poezije, autorskim pravima, praksama prevođenja pojedinih instituta i ministarstava i mnoge druge.

Posebno se razgovaralo o različitosti jezika i mogućnostima njihovog prevođenja. Također, istaknuto je da prevođenje zahtjeva akademsko obrazovan kadar ali da pravi prevodioci usvršavaju svoje vještine kroz praksu, maštovitost i bogatstvo poznavanja jezika i kulture koji prevode. Okrugli sto je izazvao veliku pažnju ali i interesantnu i konstruktivnu raspravu na svaku izloženu temu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia