online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Obje bolničke ustanove u KS od danas imaju urgentne centre 24/7

Kantonalno ministarstvo zdravstva je pristupilo zakonskom usaglašavanju organizacije rada zdravstvenih ustanova primarnog, sekundarnoga i tercijarnoga nivoa zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo, tj. da se uspostavi sistem upućivanja pacijenta shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, u cilju poboljšanja uslova za obezbjeđenje kontinuirane zdravstvene zaštite za stanovnike Kantona Sarajevo.

Ministarstvo zdravstva KS je 15. aprila ove godine formiralo Radnu grupu za izradu dokumenta kojim će se usaglasiti organizacija rada zdravstvenih ustanova sva tri nivoa zdravstvene zaštite u KS. U ovoj grupi su učestvovali predstavnici Ministarstva zdravstva, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš”, Doma zdravlja Kantona Sarajevo i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Dokument je usaglašen i predat Ministarstvu 14. maja, a dostavljen navedenim zdravstvenim institucijama 18. maja s rokom od 60 dana za usaglašavanje. Radi se o stručnom dokumentu u čijoj izradi su učestvovale sve institucije u sistemu zdravstva, a koji se oslanja na Zakon o zdravstvenoj zaštiti i tu nema prostora za javnu raspravu, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Shodno zakonskim odredbama i ovom dokumentu, novi režim rada je da se prijem oboljenja/stanja za sekundarni nivo vrši u Urgentnoj jedinici Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš” svaki dan od 0-24 sata.

Radi se o vrlo važnom pitanju, jednom od onih koja u oblasti zdravstva nisu riješena tokom čitavog poslijeratnog perioda i to je pitanje visoko na listi prioriteta Ministarstva zdravstva KS.

Vlada KS je Ministarstvu odobrila sve tražene resurse koji se odnose na uređenje ovog pitanja, a prije svega zapošljavanje novog neophodnog kadra, obnovu institucija, nabavku opreme i dr. Konkretno, u ovom periodu Vlada je odobrila zapošljavanje preko 150 radnika u zdravstvu, npr. Domu zdravlja 73, Općoj bolnici 46, Apotekama 25, Stomatološkom fakultetu osam, itd.

Usaglašavanje dokumenta je počelo u maju 2020. godine, s rokom od 60 dana, koji je iskorišten za popunjavanje kadrovskih kapaciteta Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš”, a shodno iskazanim potrebama za prvi period i finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenoga osiguranja Kantona Sarajevo.

Sadržaj dokumenta pacijenti ne moraju znati, dokument je ljekarski alat na osnovu kojeg se pacijenti upućuju u odgovarajuće zdravstvene ustanove.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia