online slots game malaysia
SarajevoVijesti

MUP: Zakoni ne predviđaju formiranje bilo kakve obavještajne službe na nivou KS

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprava policije tvrde da se predloženim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima nigdje ne predlaže formiranje bilo kakve obavještajne službe na nivou kantona.

Odbacuju pojedine navode da se predloženim izmjenama tih zakonskih rješenja ima namjera miješati u nadležnosti Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

– Predlagač se isključivo drži Ustavom i zakonom propisanih nadležnosti MUP-a KS i Uprave policije te izražavamo svoje žaljenje zbog evidentnih zlonamjernih pokušaja tumačenja pojedinih odredbi predloženih zakona – saopćeno je iz MUP-a KS.

Zakoni, kako navodi u saopćenju, definiraju i jasnije uređuju rad postojeće nadležne organizacione jedinice unutar Uprave policije, koji je vezan za proaktivno i sistematsko prikupljanje, analizu, procjenu i razmjenu kriminalističko-obavještajnih informacija, podataka i saznanja o krivičnim djelima ili prekršajima, izvršiocima i drugim relevantnim podacima.

Kako navode iz MUP-a KS, takvi poslovi policijski službenici vrše radi otkrivanja, rasvjetljavanja, dokumentiranja i dokazivanja krivičnih djela ili prekršaja u okviru nadležnosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima KS i Zakonu o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, ističu da je model kriminalističko-obavještajnog rada (Intelligence-Led Policing- ILP) zahvaljujući izdašnoj pomoći i podršci cjelokupne međunarodne zajednice, naročito IPTF, EUPM, OSCE, ICITAP, odnosno, vlada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i drugih zemalja proteklih godina uspješno implementiran u svim policijskim agencijama u BiH te je takav način savremenog policijskog rada u značajnoj mjeri unaprijedio oblast policijskog rada i sistem sigurnosti u cjelini.

Svaka policijska agencija u BiH na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, poput Uprave policije MUP-a KS, ima, kako se dodaje, organizacionu jedinicu koje se bavi prikupljanjem saznanja i informacija o osobama, krivičnim djelima, prekršajima i drugim podacima vezanim za nadležnosti tih agencija, kao i zakonitu provedbu naredbi nadležnih sudova vezanih za istrage o konkretnim krivičnim djelima koja se rasvjetljavaju shodno propisanoj i utvrđenoj zakonskoj proceduri.

Kada je riječ o pitanju suspenzije policijskih službenika, iz MUP-a KS pojašnjavaju da se izmjenama zakona predlaže da se na mjesto policijskog službenika koji je suspendiran može rasporediti drugi policijski službenik koji ispunjava propisane uvjete, a onaj policijski službenik koji je suspendiran, shodno zakonskim odredbama, u slučaju da se po okončanju postupka dokaže njegova nevinost, vraća u policijski organ i raspoređuje u skladu sa svojim činom na upražnjeno radno mjesto, jer su rasporedi policijskih službenika i njihove plate vezani za čin koji imaju.

U tom pogledu predloženom izmjenom se ni u kojem slučaju, podvlače, ne zadire u presumpciju nevinosti, niti bi policijski službenik po povratku sa suspenzije ostao bez radnog mjesta, već bi bio raspoređen na drugo radno mjesto u skladu sa svojim činom.

Kako su najavili u saopćenju, u slučaju potrebe, Uprava policije će putem svojih predstavnika dati dodatna pojašnjenja predloženih izmjena i dopuna zakona Vladi Kantona Sarajevo i zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, te drugim zainteresovanim pojedincima, organima ili institucijama.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia