online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Obilježena 31. godišnjica bitke na Poljinama

Danas su predstavnici Kantona Sarajevo i općina Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, saborci te pripadnici boračkih udruženja sa područja ovih općina polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, te minutom šutnje odali počast poginulim pripadnicima Prve podrinjske brigade koji su na današnji dan 1992. godine zajedno sa lokalnim jedinicama iz općina Centar, Vogošća, Novi Grad i jedinicom Ministarstva unutrašnjih poslova u borbama na Poljinama položili svoje živote za odbranu naše države.

U ime Općine Centar cvijeće je položio Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

–Prisjećajući se onih prvih ratnih dešavanja mogu samo reći da je među nama borcima vladala jedna neviđena sloga i entuzijazam, te srčanost kojima smo nadoknađivali nedostatak materijalno-tehničkih sredstava i ratnog iskustva. Naša brigada je dobila zadatak da idemo u deblokadu Sarajeva kako bi se preko Vogošće i Romanije pridružili jedinicama koje su branile Goražde od agresora na našu državu. Nakon što smo se uspjeli probiti kroz prve neprijateljske linije, njihova artiljerija je žestoko bombardovala naše položaje i tada smo shvatili da su nas očekivali. Kakvo je neprijateljsko granatiranje bilo samo nas je dragi Bog spasio da nismo imali veće gubitke, objasnio je Osman Đozo, zamjenik komandanta Trećeg bataljona Prve podrinjske brigade.

Tokom pomenute akcije poginulo je 11 pripadnika Prve podrinjske brigade dok je još jedan borac od posljedica ranjavanja preminuo 1993. godine. U bici na Poljinama poginuli su: Enver Ademi, Senad Bajrić, Kemal Čolak, Mehmed Hadrović, Vahid Kahriman, Muris Komarica, Asim Prazina (komandant bataljona), Enver Šukalo, Zajko Šalaka, Izet Sipović, Edhem Zametica i Husein Fejzić.

Nakon ovoga delegacije su položile cvijeće i ispred spomen-obilježja na Šipu u Ulici Dejzina Bikića gdje su postavljene table sa imenima 57 poginulih pripadnika Armije RBiH, te učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia