online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Obilježena 30. godišnjica formiranja Patriotske lige BiH

U okviru obilježavanja 30.  godišnjice formiranja Patriotske lige BiH, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Elvedin Okerić i kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović prisustvovali su danas aktivnostima organiziranim ovim povodom te aktivno sudjelovali u njihovom održavanju, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Nakon okupljanja na platou ispred zgrade Općine Novi Grad, zajedno s ostalim delegacijama je  predsjedavajući Okerić položio cvijeće na spomen-obilježje i odao počast poginulim pripadnicima jedinica koje su bile preteča kasnije organizirane Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Cvijeće je položeno i na mezarjima Kovači, kod Ali-pašine džamije, Buća Potok te Boljakov Potok.

Održana je i akademije u Centru za sport i rekreaciju “Safet Zajko”. Prigodnim riječima, učesnicima se obratio predsjedavajući Okerić te između ostalog kazao da naša djeca moraju znati s kakvim neprijateljima su se branioci od ‘92. do ‘95. godine borili i uspjeli ih poraziti.

– S posebnim poštovanjem se moramo sjećati i u svakoj prigodnoj prilici odavati počasti našim najhrabrijim braniocima i odbrambenim jedinicama, u koje svakako spadaju jedinice Patriotske lige BiH – rekao je Okerić.

Ministar Osmanović je u kratkom obraćanju podsjetio na formiranje jedinica Patriotske lige i obuku njihovih pripadnika, koja se morala raditi u strogoj ilegali i konspiraciji te je bila pod stalnom paskom struktura tadašnje državne sigurnosti i KOS-a bivše JNA. Podsjetio je na sve opasnosti koje su tada vrebale.

– Pripadnici Patriotske lige Bosne i Hercegovine prvi su prkosno stali u odbranu naše jedine domovine i tako u tim teškim vremenima prihvatili prvi udar nadolazeće agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu  – naglasio je ministar Osmanović.

Podsjetio je na ulogu Patriotske lige i njen značaj u odbrani Sarajeva, ali i tuzlanske regije i svih ostalih dijelova Bosne i Hercegovine, naglasivšio kako to stalno treba ponavljati i sjećati se.

– Dužni smo njegovati kulturu sjećanja na ova teška, ali herojska vremena i na taj način omogućiti našim budućim generacijama da spoznaju sve strahote kroz koje smo prošli, ali i da shvate suštinu odbrane našeg glavnog grada i kompletne države BiH od agresije. Nakon presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, moramo okrenuti novi list historije i početi voditi proaktivnu politiku upravo kroz stalno njegovanje i potenciranje kulture sjećanja i podsjećanja svih nas na nesreću koja nas je zadesila te time i opominjati kako nam se više nikada ne bi ponovila – istakao je ministar Osmanović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia