online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Obilježavanje 80. godišnjice Igmanskog marša: Borcima dugujemo neizmjernu zahvalu za sve što su učinili za domovinu

Uz prisustvo više hiljada antifašista iz Bosne I Hercegovine, regiona i evropskih zemalja, na Velikom polju na Igmanu obilježena je 80. godišnjica Igmanskog marša, jedne od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe.

Cvijeće na spomenik na Velikom polju položila je i delegacija Vlade Kantona Sarajevo.
Obraćajući se prisutnima, ministar Osmanović istakao je da je teritorija Igmana predodređena da pamti, čuva historijske bitke i događaje, koji ostaju zapisani i danas kao simbol borbe za goli život.

“Prije 80 godina, u noći izmedu 27. i 28. januara po dubokom snijegu i velikoj hladnoći, kolona boraca 1. proleterske brigade, ali i žena i djece, nakon više od 18 sati pješačenja preko Igmana stigla je na slobodnu teritoriju Foče. Bilo je to pješačenje za slobodu, od okupatorskog obruča fašističke ideologije. Ono što su stekli tada, stavljeno je na test 50 godina kasnije, u podnožju ove iste planine, novi Ijudi, žene i djeca borili su se za isto ono dostojanstvo, protiv iste fašističke ideologije, za jedan grad i istu domovinu. Bila je to borba za nove naraštaje, našu djecu i njihovu slobodu, koja, nadamo se neće biti ugrožena nikada više”, rekao je ministar Osmanović.

Sa ovog historijski veoma značajnog mjesta poručio je da dugujemo neizmjernu zahvalu za sve što su naši borci učinili za našu domovinu, nesebično dajući sebe u borbama iz perioda Narodno-oslobodilačkog rata od 1941. do 1945, i onima iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.


“Nažalost, fašizmu svjedočimo i danas, u svim oblicima, i te pošasti moramo uvijek biti svjesni i na istu spremni da se odupremo. Neka ovaj današnji događaj podsjeti još jednom sve nas, ali i cijeli civilizirani svijet, da je duh antifašizma na ovim prostorima još prisutan, da živi i da je dovoljno jak da se suprotstavi svim prijetnjama. Antifašistički duh je potrebno i dalje čuvati i konstantno govoriti o važnosti borbe protiv fašizma, jer se radi o tekovini civilizacije i faktoru zajedničkog života”, zaključio je ministar Osmanović.
Prelaz preko Igmana je izveden noću između 27. i 28. januara, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći. Taj marš je postao legendaran po 40 teško promrzlih boraca koji su prebačeni na liječenje u Foču, gdje su podnijeli nadljudske bolove amputiranja promrzlih dijelova tijela bez narkoze.


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia