online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

O izmjenama zakona o borcima mišljenja će dostaviti i kantonalni nivoi

Nacrti izmjena tri boračka zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će proslijeđeni nadležnim kantonalnim nivoima na mišljenje, zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika federalnog i kantonalnih ministarstava za boračka pitanja, službi za boračku zaštitu, kao i boračkih udruženja.

Po riječima jednog od učesnika, predsjednika Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH Alje Bošnjakovića, očekivanja su da iz kantona mišljenje dođe u roku ne dužem od deset dana. Kraj septembra, dodao je, period je do kojeg se potom očekuje očitovanje Federalne vlade a oktobar mjesec u kom se očekuje da će prijedloge izmijenjenih zakona odobriti Federalni parlament.

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbramebno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, kao učesnik sastanka izjavio je da su učesnici iz kantona saglasni u načelu s izmjenama zakona o demobilisanim braniocima, ali traže da budu razmotrene šire i u njihovim sredinama.

Kod ostalih zakona, intencija je, prema Terzinim riječima, usvajanje osnovice i njeno utvrđivanje po modelu PIO-a, čime se daje sigurnost boračkoj populaciji u redovnom godišnjem usklađivanju odnosno povećavanju njihovih naknada.

Terzo je za naredno zasjedanje Federalne vlade najavio uredbu o sufinansiranju nabavke automobila za stopostotne ratne vojne invalide, koja daje mogućnost izbora korisnicima a nabavku će sufinansirati Vlada.

Edin Aganović, resorni ministar u Vladi Bosanskopodrinjskog kantona, rekao je da su branioci u njegovoj sredini najviše zainteresirani za planirane izmjene Zakona o demobilisanim borcima budući da je to kanton s najmanje stanovništva i najmanjim budžetom za boračku populaciju.

Aganović pojašnjava da je planirano da će Federalno ministarstvo na “svoje finansiranje preuzeti demobilisane branioce koji žive u Republici Srpskoj”, a novo je što će i supruge umrlih demobilisanih boraca imati pravo na egzistencijalnu naknadu.

Iz tog kantona će u suradnji s tamošnjim boračkim udruženjima biti dostavljeno mišljenje o predloženim zakonskim izmjenama, kazao je on.

Resorni ministar u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Oliver Soldo, inicijator današnjeg sastanka, nada se da će slični skupovi biti održavani ubuduće u kontinuitetu nakon vakuuma nastalog nakon smrti federalnog ministra Salke Bukvarevića za čijeg života su slični sastanci često održavani.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia