online slots game malaysia
Sarajevo

Neponovljivi No Borders Orchestra održaće koncert savremene i klasične muzike u Sarajevu, slobodan ulaz obezbijedila Vlada KS

Pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, u petak, 26. augusta 2022. godine, sa početkom u 20.00 sati u Vijećnici, simfonijski orkestar No Borders Orchestra (NBO) održat će koncert za sve ljubitelje savremene i klasične muzike.

Vijećnica, kao mjesto održavanja koncerta, odabrana je kao doprinos Vlade Kantona Sarajevo u obilježavanju 30. godišnjice kada se od agresorskog granatiranja zapalila Vijećnica i u višednevnom požaru izgorjelo preko dva miliona knjiga, časopisa i rukopisa neprocjenjive vrijednosti.

Orkestar je pripremio bogat program na kome nalaze djela klasičnih i savremenih kompozitora kao što su Johann Sebastian Bach, Isidora Zebeljan, Steve Reich, Arvo Pärt, Franz Schubert, Edward Elgar i  Gustav Mahler sa svojim nezaboravnim Adagiett-om. Specijalno za ovu priliku hrvatski kompozitor Davor Branimir Vincze napisao je kompoziciju The Wound is the Place where the Light enters You, kao porudžbinu NBO za ovaj projekat. Ansambl ove godine nastupa u Podgorici, Sarajevu, Rijeci i Zagrebu u okviru Embracing Vulnerability turneje.

“No Borders orkestar okuplja vrhunske muzičare iz zemalja zapadnog Balkana, a biće dostupan besplatno svima u Vijećnici. Građani Sarajeva su u proteklom periodu imali priliku uživati u koncertima Helem Nejse, Frenki sa filharmonijom, Bečki dječaci i Superar dječiji hor. Pozorišta su dupke puna, građani su željni umjetnosti i kvalitetnih sadržaja a mi smo zadovoljni da je tako i da smo tome odgovorili adekvatno”, naveo je premijer Forto.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić je istaknuo kako je Sarajevo uvijek bilo i ostalo grad susreta kultura, religija, tradicija i  grad koji se prema svim dobronamjernim posjetiocima pokazao kao izuzetan domaćin.

“Posebno mi je drago da ćemo okupiti regionalne umjetnike u okviru obilježavanja 30. godišnjice od spaljivanja Vijećnice, simbola Sarajeva, koje čuva sjećanje na dobro ali i zlo iz naše prošlosti. Od neizmjerne važnosti je da gajeći kulturu sjećanja istovremeno gradimo mostove saradnje i povjerenja koji su preduslov svjetlije budućnosti ne samo Sarajeva nego i cijerog regiona”, naveo je ministar Avdić.

“Nakon prošlogodišnje No Return to Normality turneje, u kojoj smo pozvali da se razmišlja o životu nakon pandemije, ove godine kreiramo turneju koja će istraživati temu ranjivosti. Dok se činilo da se svijet oporavlja i izvlači iz krize, dogodio se još jedan razoran događaj – rat u Ukrajini. Stoga je veoma bitno da smognemo hrabrosti da se suočimo sa svim našim trenutnim društvenim, fizičkim i ekološkim nesigurnostima i ranjivostima. Prigrliti naše ranjivosti znači iskoristiti ih kao priliku da rastemo kao društvo i ujedinimo se u borbi za mir i razumijevanje”, navodi Premil Petrović, dirigent i umjetnički direktor orkestra.

Pored Vlade Kantona Sarajevo, projekt su podržali Grad Sarajevo, Sigrid Rausing Trust, Europski fond za Balkan i Vijeće za regionalnu saradnju.

Besplatne ulaznice će se moći preuzeti od utorka, 23.08.2022. godine na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia