online slots game malaysia
Sarajevo

Uz podršku Ministarstva privrede KS 46 mladih pokreće vlastiti biznis

a javni poziv za podršku mladima u osnivanju startup privrednih subjekata prijavilo se 95 mladih s područja Kantona Sarajevo, od kojih je 46 zadovoljilo uvjete javnog poziva. Time su ostvarili pravo na grant sredstva za pokretanje vlastitog biznisa i to u iznosima koje su sami predložili, u okviru svojih biznis planova.

“U okviru Programa podrške razvoju male privrede uvrstili smo i program podrške mladima u osnivanju startup kompanija s ciljem povećanja broja novih privrednih subjekata, ali i razvijanja poduzetničkog duha kod mladih kako bi usmjeravali razvoj ekonomije u pravcu proizvodnje i poduzetništva.

Naša ekonomija zasniva se na potrošnji javnog sektora i dugoročno to nije model na kojem će se razvijati i rasti naša privreda. Svjesni da moramo razvijati poduzetnički duh, svake godine unapređujemo program, ali i povećavamo iznos grant sredstava kako bismo motivirali mlade da se odluče pokrenuti biznis”, naveo je ministar privrede Adnan Delić.

Istakao je da je ove godine bilo dosta kvalitetnih poslovnih planova za koje se nada da će u naredne dvije godine postati stabilni biznisi koji će doprinijeti razvoju ukupnog poslovnog ambijenta u Kantonu. Naveo je da je među mladima koji su se prijavili za podršku bilo i onih koji su dali otkaz na svojim radnim mjestima kako bi pokrenuli vlastiti posao.

“Imali smo nekoliko upita mladih da li se može dati otkaz i prijaviti na Zavod za zapošljavanje kako bi se prijavili na javni poziv. To je indikator da mladi imaju volju i hrabrost da se pokrenu, da rizikuju jer poduzetništvo u osnovi i jeste rizik u odnosu na siguran posao za koji se svaki mjesec dobije plaća. Činjenica da su mladi spremni dati otkaz i krenuti stopama poduzetništva govori da se mijenja model razmišljanja i svijest o poduzetništvu, a to je upravo ono što ovim programom dugoročno želimo postići”, pojasnio je ministar.

Naveo je i da Ministarstvo radi na uspostavi preduzetničkog inkubatora što će biti dodatni poticaj da se mladi okrenu poduzetništvu jer će imati podršku i nakon pokretanja biznisa što je svakako značajno, posebno u prvim godinama poslovanja.

Za podršku osnivanja 46 novih startup biznisa Ministarstvo privrede KS odobrilo je sredstva u ukupnom iznosu od 959.744,62 konvertibilne marke što je skoro cjelokupan iznos planiranih sredstava za ovaj program.

Preliminarni rezultati javnog poziva dostupni su na stranici Ministarstva na linku: https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/obavjestenja/preliminarni-prijedlog-izabranih-korisnika-za-program-podrske-mladima-u

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia