online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Neće biti polaganja eksterne mature u osnovnim školama

Nazire se kraj školske godine. Ocjenjivanje, kriterij ocjena i eksterna matura za osnovce su novi korak koje sistem obrazovanja mora napraviti nakon polugodišta koje je u najvećem dijelu izvedeno na online platformama. Definitivna je odluka o ocjenjivanju matura.

 „Eksterne mature, neće biti polaganja eksterne mature. Mi smo ove godine odlučili da izvršimo ekvivalent eksterne mature. To nije nešto što je nepoznato i što se nije radilo ranije. Ekvivalent eksternoj maturi podrazumjeva da se računa prosjek ocjena posljedna 4 razreda osnovca. Na taj način osnovac dobije svoju prosječnu ocjenu kao da je polagao eksternu maturu“, kazao je Anes Krivić ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

Sindikat je predložio ideju o smanjivanju kriterija ocjenjivanja odnosno da ocjene učenika ne ispaštaju zbog eventualnog slabijeg reagovanja učenika na online nastavu. Ipak, mišljenje Sindikata i ministra je usklađeno kada je u pitanju online platforma za nastavu. Nastava od kuće je dobro odgovorila na problem korona virusa.

„Zasigurno treba raditi sve da nastavnici ne posegnu za onim što se zove ocjena, aritmetička sredina, nego da vode računa da ocjene na kraju školske godine ne budu niže nego na polugodištu. Na početku ove krize da su nas pitali kao i roditelje šta bi željeli da se desi kroz epidemijsku krizu? Da ostanemo živi i zdravi, pogotovo naša djeca. Sve ostalo je nebitno“, rekao je Saudin Sivro predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.

Na prijedlog Sindikata o ograničavanju donje granice ocjene, ministar Krivić je istakao kako ne postoje prepreke u ocjenjivanju učenika i da će se pratiti pravilnik o ocjenjivanju bez promjene.

„Nastavnici naravno da imaju razumijevanja, ako iko razumije učenika to je nastavnik koji radi sa njima. Mislim da ne bi trebali, što se tiče ocjenjivanja, raspravljati o tome na koji način treba… tu već ulazimo u autonomiju nastavnika“, kazao je Hajrudin Ćuprija predsjednik Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola.

Ćuprija je dodao da je zadovoljan odlukom da se matura ocijeni bez pisanja maturskog i da taj sistem neće utjecati na znanje sa kojim učenici završavaju osnovne škole.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia