online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Naša stranka u Izmjenama Ustava predlaže jednog predsjednika, birao bi se u parlamentu, i ukidanje Doma naroda BiH

Naša stranka predala je danas u proceduru svoj prijedlog izmjena Ustava Bosne i Hercegovine po kojim se ukida tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a predlažu i ukidanje Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U Našoj stranci smatraju da je ovaj prijedlog realan, izvodiv i da se bez problema može usvojiti.

Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH, pojasnio je da bi, prema njihovom prijedlogu, Predsjedništvo BiH imalo predsjednika i potpredsjednika, te bi imalo samo ceremonijalnu funkciju.

– On se bira u Parlamentarnoj skupštini BiH, ne na izborima. Svaki državljanin BiH može biti predsjednik. Ograničen je na jedan mandat. Ne bi imalo nikakve suštinske ovlasti, samo ceremonijalne, poput Njemačke, Austrije, Italije – dodao je Arnaut na press konferenciji.

Kazao je da bi sva ovlaštenja koja sada ima Predsjedništvo BiH, kao što su vanjska politika, odbrana, prešla na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, a Vijeće ministara bi kao i dosad odlučivalo i bilo birano.

Arnaut je nadalje pojasnio da bi se, prema njihovom prijedlogu amandmana na Ustav BiH, ukinuo Dom naroda bh. Parlamenta.

– Ukida se Dom naroda i primjenjuje se model koji imamo u entitetskim parlamentima, tako da se u ovaj jedan dom u Parlamentarnoj skupštini sada garantuje prisustvo najmanje šest Srba, Hrvata, Bošnjaka i iz reda ostalih, po četiri iz Federacije BiH, po dva iz RS, poštujući taj entitetski omjer koji se odnosi na sve u BiH – naveo je Arnaut.       

Kazao je da po uzoru na kantonalne skupštine, pripadnici naroda i ostali formiraju svoje da hoc klubove u tom domu za potrebe zaštite vitalnog interesa i druga potrebna pitanja.

Predložena rješenja predviđaju da većina u svakom klubu može tražiti zaštitu vitalnog interesa naroda kojem pripada, odnosno ostalih. Ako se većina u nekom drugom klubu usprotivi, predmet odlazi na Ustavni sud na konačno odlučivanje, identično postojećem sistemu.

– Postojeći sistem se uopšte ne mijenja. Vitalni interes se štiti kao do sada. Niti jedan narod, niti jedan entitet ne gubi ovlasti i mehanizme koje trenutno ima, entitetsko glasanje ostaje u potpunosti – pojasnio je Arnaut.

Parlamentarna skupština ima predsjedavajućeg i zamjenika. Te četiri osobe, predsjedavajući i zamjenik Parlamentarne skupštine, predsjednik i potpredsjednik, će biti iz tri različita naroda i reda ostalih.

– To su te ceremonijalne funkcije i one će biti raspodjeljene između ovog magičnog broja četiri. Sve u Vijeću ministara ostaje onako kako jeste, samo što dobiva dodatne ovlasti. Kada je u pitanju izbor Vijeća ministara i njegovo odlučivanje, sve ostaje kako jeste – pojasnio je Arnaut.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia