online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Marinković-Lepić za Špicu: Sa malim izmjenama pravimo model normalne države

U Sarajevskoj Špici gost je bila Mirjana Marinković Lepić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Inače, danas su predstavnici Naše stranke predali na protokol Prijedlog Ustavnih izmjena, kojima se definira jedan predsjednik, i predlažu ukidanje Doma naroda BiH. Smatraju da bi tim malim izjemnama BiH učinila veliki korak u približavanju evropskim modelima država. Kako je kazala Marinković Lepić sramotno je da do blokade državnih institucija dodje, nakon što je visoki predstavnik nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida.

Prema prijedlogu Naše stranke, sva suštinska ovlaštenja koja trenutno  Predsjedništvo ima – vanjska politika, odbrana, imenovanje ambasadora itd., se prebacuju na Vijeće ministara BiH. Arnaut kaže da se Vijeće ministar bira kao što se do sada biralo, odlučuje kao što je do sada odlučivalo.

Po njegovim riječima, predsjednik je ograničen na jedan mandat i predsjednik i potpredsjednik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, odnosno oboje iz reda ostalih.

Kada je u pitanju Dom naroda, Arnaut kaže da se, također, na taj Dom odnose presude Evropskog suda za ljudska prava zbog diskriminacije koja postoji u njegovom članstvu.

– Ukida se Dom naroda i primjenjuje se model koji imamo u entitetskim parlamentima, tako da se u ovaj jedan dom u Parlamentarnoj skupštini sada garantuje prisustvo najmanje šest Srba, Hrvata, Bošnjaka i iz reda ostalih, po četiri iz Federacije BiH, po dva iz RS, poštujući taj entitetski omjer koji se odnosi na sve u BiH – naveo je Arnaut.       

Kazao je da po uzoru na kantonalne skupštine, pripadnici naroda i ostali formiraju svoje da hoc klubove u tom domu za potrebe zaštite vitalnog interesa i druga potrebna pitanja.

Predložena rješenja predviđaju da većina u svakom klubu može tražiti zaštitu vitalnog interesa naroda kojem pripada, odnosno ostalih. Ako se većina u nekom drugom klubu usprotivi, predmet odlazi na Ustavni sud na konačno odlučivanje, identično postojećem sistemu.

– Postojeći sistem se uopšte ne mijenja. Vitalni interes se štiti kao do sada. Niti jedan narod, niti jedan entitet ne gubi ovlasti i mehanizme koje trenutno ima, entitetsko glasanje ostaje u potpunosti – pojasnio je Arnaut.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia