online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Načelnici traže usklađivanje Zakona o organizaciji organa uprave FBiH sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBIH

Načelnici devet općina Kantona Sarajevo danas su upozorili da Ustavni sud svojom presudom nije riješio pravnu dilemu neusklađenih odredbi Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH sa odredbama Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić izjavio je da kod donošenja odluka o organizaciji rada općinskih službi jedan zakon propisuje da treba uključiti općinska vijeća, a drugi da je to nadležnost načelnika.

Dodao je da presuda Ustavnog suda u osnovi ne rješava ništa jer po njima nisu povrijeđena prava lokalnih samouprava i na neki način im je ostavljeno “da se dogovore”.

Mandić je rekao da će tražiti od Saveza općina i gradova tražiti FBiH da ta tema ponovo bude aktuelizirana, a od Parlamenta FBiH da u hitnoj proceduri usaglase dva zakona.

Ova rekacija sarajevskih načelnika uslijedila je nakon što je Irfan Čengić na Ustavnom sudu pokazao da su pojedini načelnici godinama nezakonito zapošljavali, otpuštali i raspoređivali uposlenike.

Ustavni sud FBiH je donio presudu kojom je odbio apelaciju 9 sarajevskih općina prema federalnim zakonima koji regulišu oblast donošenja odluka o organizaciji službi i sistematizacija radnih mjesta.

Irfan Čengić bio je predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu PD Parlamenta Federacije BiH, te strana u postupku.

Naglasio je kako je Ustavni sud FBiH u potpunosti uvažio argumente ove Komsije te je odbio zahtjev načelnika za ocjenu ustavnosti zakona i povrede prava na lokalnu samoupravu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia