online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Čengić dokazao na Ustavnom sudu da općine nisu privatno vlasništvo i da zapošljavanje mora biti po zakonu

Pojedini načelnici godinama nezakonito zapošljavali, otpuštali i raspoređivali uposlenike, te sam to konačno dokazao i pred Ustavnim sudom FBiH, objavio je Irfan Čengić, zastupnik (SDP BiH) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Ustavni sud FBiH je donio presudu kojom je odbio apelaciju 9 sarajevskih općina prema federalnim zakonima koji regulišu oblast donošenja odluka o organizaciji službi i sistematizacija radnih mjesta.

Irfan Čengić bio je predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu PD Parlamenta Federacije BiH, te strana u postupku.

Naglasio je kako je Ustavni sud FBiH u potpunosti uvažio argumente ove Komsije te je odbio zahtjev načelnika za ocjenu ustavnosti zakona i povrede prava na lokalnu samoupravu.

Nakon ove presude Ustavnog suda pozivam načelnike da počnu raditi onako kako piše u zakonima i kako su im inspekcije i ranije naložile, uvažavajući nadležnosti vijeća. Općine nisu ničije privatno vlasništvo, one pripadaju ljudima, a predstavnički organ građana su općinska vijeća. Primjer ispravnog postupka donošenja ovih akata jeste gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Nadam se da će načelnici se ugledati na Grad Sarajevo. Svi radnici čija su prava ugrožena u posljednjih godina ovakvim nezakonitim odlukama i sistematizacijama koje su načelnici donosili bez Općinskih vijeća svoja prava trebaju tražiti na sudovima, poručio je Čenkić.

Kompletnu presudu možete pročitati na: https://bit.ly/3eSDFBs

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Čengić dokazao na Ustavnom sudu da općine nisu privatno vlasništvo i da zapošljavanje mora biti… 0 0 vote Article Rating […]

Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia