online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Na Manjači službeno najavlјeno održavanje bilateralne vježbe ‘Brzi odgovor 21’

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić i šef ODC-a Ambasade SAD u BiH major Taib Grozdanić danas su u Centru za borbenu obuku OSBiH na Manjači kod Banjaluke službeno predstavili bilateralnu vježbu OSBiH i OS Sjedinjenih Američkih Država „Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“.

Medijima je na raspolaganju bio i komandant Komande za obuku i doktrinu OS BiH brigadir Slaven Blavicki, kao direktor vježbe „Brzi odgovor 21“.

Vježba, u kojoj će učestvovati oko 500 pripadnika OSBiH i oko 700 američkih vojnika, bit će održana na vojnim poligonima OSBiH Manjača i Glamoč te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle od 17. maja do 2. juna.

Predsjedništvo BiH ovu je vježbu odobrilo u februaru 2020. godine.

– U eri u kojoj dominiraju različite vrste sigurnosnih prijetnji zajedničko djelovanje od krucijalne je važnosti, kao i šira multinacionalna koordinacija radi efikasnog odgovora na te prijetnje – rekao je ministar Sifet Podžić.

Istaknuo je da, učešćem u ovoj vježbi, OSBiH pokazuju spremnost za zajedničko djelovanje sa OS SAD-a i partnerskih zemalјa, “ali daju i dodatni motiv za naše OS, da uče od najbolјih i nastave s procesom dalјnje profesionalizacije i modernizacije”.

– Opredijelјenost naših prijatelјa iz SAD-a da budu snažan oslonac OS BiH i ovaj se put dokazuje i meni je posebno drago zbog toga – poručio je Podžić.

Vježba „Brzi odgovor 21“, dio je velike multinacionalne vježbe “Branilac Evrope 21” (Defender Europe 21) koju Komanda Oružanih snaga SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na evropskom tlu.

Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, s učešćem oružanih snaga iz ukupno 27 zemalјa.

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je istakao da je ove godine to glavni događaj iz domena obuke OSBiH, na kojom bi se još jednom pokazale sposobnosti Batalјonske borbene grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga BiH, koja je deklarisana da u budućnosti bude interoperabilna sa snagama partnerskih zemalјa NATO-a.

Generalmajor Radovan Ilić zaklјučio je da će učešće OS BiH u ovoj vježbi, zasigurno, ojačati nivo operativnih sposobnosti i profesionalizma OSBiH.

Šef ODC-a Ambasade SAD u BiH major Taib Grozdanić podsjetio je da je ovo najveća vježba Oružanih snaga BiH u novijoj historiji, istakavši da „kada imate dobre partnere uz sebe, sve je lakše“.

Posebna pažnja na vježbi će se posvetiti poštivanju epidemioloških mjera zaštite od pandemije COVID-19.

Novinari će biti pozvani i da proprate dolazak glavnine američkih snaga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ove sedmice, te dan uvaženih gostiju pred kraj same vježbe na Manjači, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia