SarajevoVijesti

Opća bolnica „Prim.dr Abdulah Nakaš“ obilježeva 155 godina rada

Opća bolnica „Prim.dr Abdulah Nakaš“ danas obilježeva 155 godina rada. Utemeljena je  daleke 1866. godine.

Direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović se na pres-konferenciji povodom Dana Opće bolnice posebno osvrnuo na rad u posljednjih godinu dana, u vrijeme pandemije koronavirusa.

– Napravili smo komparaciju aprila prošle godine i aprila sada. Broj prijema u bolnicu u aprilu prošle godine je bio 96, a sada u aprilu je bio 934. Broj pregleda pacijenata u aprilu prošle godine bio je 5.309, sada smo uradili svi zajedno 27.773 – naveo je Gavrankapetanović.

Po njegovim riječima, u aprilu prošle godine su bila tri poroda, a sada ih je 107.

Napomenuo je da je bolnica u tom periodu imala 4,55 posto pacijenata, a u aprilu ove godine 62,55 posto.

Direktor Opće bolnice govorio je i o radu covid odjela, kazavši da su 8.693 pacijenta upućena iz domova zdravlja i Hitne pomoći u ovu ustanovu.    

– To pokazuje šta je bolnica i šta su uposlenici ove bolnice uradili. U tom periodu kod nas u bolnici na ležanju je bio 1.561 pacijent, na dužem bolničkom liječenju. Kroz ambulantni dio smo liječili više od 6.000 ljudi, a 390 pacijenata smo, prema dogovoru sa Kriznim štabom, uputili u Klinički centar. Te cifre govore najbolje šta je bolnica u ovom periodu uradili i covid odjel sa svojih sedam odsjeka – naveo je Gavrankapetanović.    

On se zahvalio svim uposlenicima bolnice koji su predano radili, a sjetio se i svih koji su ranije radili u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Na novinarsko pitanje u vezi sa 13 anesteziologa koji su nedavno napustili Klinički centar, odgovorio je da će Opća bolnica ispoštovati sve odluke Vlade Kantona Sarajevo i provesti sve što bude protrebno u zakonskoj proceduri.

Po njegovim riječima, Vlada KS je obećala tim ljudima da neće otići iz ovoga grada, „da će im otvoriti mjesta u Općoj bolnici“.

– Bio bih sretan da u ovoj bolnici radi 100 anesteziologa, kao što radi u Kliničnom centru u Tuzli. To su najbolji među nama. Oni su u sjeni, niko ih ne vidi. Oni ne traže za sebe ništa, a svoj život daju. Svaka bolnica je vrijedna onoliko koliko ima anesteziologa – kazao je Gavrankapetanović.      

Ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Haris Vranić se zahvalio svim doktorima, medicinskim radnicima i svima koji su omogućili „da se izborimo sa tri vala epidemije koronavirusa“.

– To su naši istinski heroji koji su riskirali svoje živote da bi spasili pacijente. Ovo se odnosi na sve zdravstvene institucije, obje gradske bolnice, domove zdravlja, ambulante, ali i na privatne ambulante koje su također preuzele dio tereta borbe sa pandemijom – naveo je ministar Vranić.

Prisjetio se i medicinskih radnika koji su izgubili bitku sa koronavirusom, a koji nisu ustuknuli iako su znali o kakvom opasnom virusu je riječ.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.