online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Na današnji dan prije 13 godina Hillary Clinton otvorila novu zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu

Na današnji dan 2010. godine, prije 13 godina, u Sarajevu je svečanim presijecanjem vrpce tadašnja državna tajnica Hillary Clinton zvanično otvorila novu zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, koja nosi epitet osme po veličini ambasade te države u Evropi.

Clinton je tada istakla da nova zgrada Američke ambasade predstavlja snažno svjedočanstvo opredjeljenja SAD-a prema BiH, kao i trajni simbol vrijednosti koje te dvije zemlje dijele.

Ceremoniji otvaranja nove zgrade prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog i političkog života BiH te diplomatskog kora u našoj zemlji.

Gradnja zgrade Ambasade SAD-a u Sarajevu počela je 28. marta 2008. godine. Površina novog kompleksa ambasade je oko 11.000 kvadratnih metara. Ukupna vrijednost projekta izgradnje je više od 105 miliona američkih dolara.

Zgrada ambasade nalazi se u krugu bivše kasarne Maršal Tito, odnosno danas univerzitetskog kampusa. Smještena je u ulici koja je dobila ime američkog diplomate Roberta Frasurea, koji je poginuo u BiH 1995. godine. Stoga je otvaranju nove zgrade Ambasade prisustvovala i porodica ambasadora Frasurea.

Tadašnji američki ambasador u BiH Patrick Moon kazao je u obraćanju da je nova zgrada Ambasade dokaz opredijeljenosti SAD-a prema narodu BiH i doprinos ostvarivanju napretka zemlje na putu prema evropskim institucijama.

Ambasador Moon je naveo da će u Ambasadi raditi oko 450 namješenika iz SAD-a i BiH.

Službeni dio posjete Hillary Clinton tog je dana prije 13 godina počela susretom s članovima Predsjedništva BiH. Iza zatvorenih vrata razgovarala je s Harisom Silajdžićem, Željkom Komšićem te Nebojšom Radmanovićem, nakon čega se u zgradi Narodnog pozorišta obratila studentima i predstavnicima civilnog društva.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia