online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Muslić: Izmjene zakona o VSTV-u prvi korak ka pozitivnoj ocjeni Evropske komisije

Poslanik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Albin Muslić smatra bitnim da to zakonodavno tijelo usvoji izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću te da je to prvi korak kojim će Evropska komisija da ocijeni napredak u BiH.

Podsjetio je da je jučer na sjednici Ustavnopravne komisije uputio amandmane na predmetne propise, da je neke povukao, ali da je zadržao amandmane koji se tiču transparentnosti.

To znači, dodao je, da se na internet stranici VTSV-a objave podaci o srodnicima tužilaca koji su uposleni u pravosuđu, pravobranilaštvu, advokaturi i notarijatu.

Cijeni da je taj amandman dobar, jer je dobio podršku Ustavnopravne komisije te da je postao sastavni dio teksta zakona.

– Sudije i tužioci imaju obavezu da dostave podatke o imovini i interesima, kao i njihovo srodnici. Ti podaci će biti dostupni javnosti, što podiže transparentnost – pojasnio je.

Tvrdi da je to prvi korak koji će poslužiti da Evropska komisija ocijeni napredak BiH, ali da izmjene neće riješiti probleme pravosuđa u BiH.

Izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH je predložilo Vijeće ministara BiH, a u pitanju je zakon koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Evropska komisija u odgovoru na zahtjev BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia