online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Kešo: Izmjene Zakona o VSTV-u su pogrešni koraci

Poslanik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Kešo ocijenio je da su izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) koje je predložilo Vijeće ministara BiH pogrešni koraci.

Podsjetio je da je 2020. godine postignut vrlo jasan tekst koji je bio u potpunosti usklađen sa stavovima Venecijanske komisije, Evropske komisije i ostalih.

– Danas su oni odstupili, ta odstupanja su krenula na toj majskoj sjednici Vijeća ministara, kasnije je bilo amandmana kojima se pokušalo popraviti ono što se pokvarilo na toj sjednici, međutim to se nije popravilo do kraja – kazao je Kešo.

Smatra indikativnim član izmjena, koji je bio jasan i kojim je trebalo navesti da sukob interesa predstavljaju i bočni srodnici.

– Taj član je trebao biti integralno zadržan i to je od nas tražila i Venecijanska komisija i Evropa. Međutim, očigledno su napravili varijantu u kojoj su oni kazali da će radi postizanja transparentnosti, objaviti imena svih srodnika. Oni su ostavili prostor da pravilnikom urede preciznije ta pitanja i to je prostor za zloupotrebe – pojasnio je.

Kešo kaže da treba definirati šta su to srodnici po pravoj liniji, a šta bočni te da treba ispoštovati samo ono što je od BiH tražila Venecijanska i Evropska komisija.

Izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH je predložilo Vijeće ministara BiH, a u pitanju je zakon koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Evropska komisija u odgovoru na zahtjev BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia