online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Ministrica Hota-Muminović: Finalni prijedlog modela pohađanja nastave u ponedjeljak

Ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović poručila je danas da im je prioritet da djecu vrate u školske klupe od početka ove školske godine.

“Istraživanje koje smo proveli pokazuje da su nam djeca bila izložena stresu, više nego roditelji i više nego nastavnici. Krizni štab ima niz zaključaka. Njihova preporuka je da nastava krene u punom obimu. U ponedjeljak ćemo znati konačan zaključak o tome”, izjavila je Hota-Muminović.

Govoreći o modelu odvijanja nastave, kazala je da su već pripremili priručnik koji su objavili u julu.

“Tamo ima i o ovom kombinovanom modelu. Međutim, on će biti znatno unaprijeđen u odnosu na ono kako smo ranije primjenjivali kombinovani model. Rotacija grupa učenika će biti dinamičnija. Nećemo imati blok od pet radnih dana nego ćemo ići recimo jedna grupa ponedjeljak – srijeda – petak, a sljedeće sedmice ta ista grupa ide utorak i četvrtak. Ostavit ćemo i školama jedan dio slobode, zavisno od veličine škole i broja učenika”, pojasnila je Hota-Muminović.

Smatra da u uslovima pandemije nema idealnog modela.

“Kakvu god odluku da donesemo ona neće biti idealna i ona je iznalaženje najboljeg načina sa najmanje štete. Kao ministrica sam uvijek zagovarala da prosvjetni radnici moraju imati prioritet u vakcinaciji. Prema našim podacima, još uvijek sumiramo podatke, više od 50 posto je već vakcinisano”, naglasila je Hota-Muminović.

Na današnjem kolegiju Vlade Kantona Sarajevo je odlučeno da subvencije za djecu koja nisu uspjela ući u sistem Javne ustanove “Djeca Sarajeva” budu povećane na 200 KM. Ranije je bilo odlučeno da će taj iznos biti 100 KM.

“Uz opredijeljenost Vlade da posveti pažnju ovom pitanju, odlučili smo da ćemo pronaći sredstva za ovo. U toku je javni poziv roditeljima da prijave svoju djecu, taj poziv je otvoren do 24. augusta. Na listi čekanja je 3.000 djece, međutim, nikada svi ne ostvare to pravo. Procjenjujemo da bi moglo biti oko 2.500 djece”, pojasnila je Hota-Muminović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia