online slots game malaysia
Vijesti

FOTO/ Ministrica Bisera Turković učestvuje na samitu ministara vanjskih poslova država članica Berlinskog procesa

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković obratila se, u ime delegacije Bosne i Hercegovine, danas učesnicima samita ministara vanjskih poslova država članica Berlinskog procesa.

„Bosna i Hercegovina će i dalje biti konstruktivan partner svim našim susjedima, posvećena promoviranju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regionu, kao i jačanju regionalne saradnje i izgradnji povjerenja u regiji, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja – punopravnog članstva u EU. S druge strane, svaka akcija sa strane EU, koja potvrđuje našu jasnu EU perspektivu, ostaje glavna pokretačka snaga i sredstvo političkih i društvenih promjena. Stoga se nadamo da će EU idućeg decembra ispuniti svoje obećanje Bosni i Hercegovini dajući nam status kandidata. Sa naše strane ćemo raditi mnogo više na našem putu ka punopravnom članstvu u EU u bliskoj budućnosti“, naglasila je ministrica Turković tokom zasjedanja.

Također, ona je naglasila da reforme u BiH moraju voditi ka jačanju funkcionalnosti države, stabilnosti i jednakosti ljudskih prava, nasuprot cementiranju i produbljivanju etničkih razlika i nejednakosti.

Ministrica Turković je pozdravila ustrajnost Njemačke da okvir Berlinskog procesa postane nezamjenjiv u pogledu regionalne saradnje.

Na poziv Annalene Baerbock, ministrice vanjskih poslova Njemačke ministri iz regije danas su razgovarali o brojnim temama u okviru regionalne saradnje uključujući Zajedničko regionalno tržište te sporazume iz oblasti mobilnosti. Usaglašena je i deklaracija u kojoj se države obavezuju na formalno potpisivanje regionalnih sporazuma u okviru Berlinskog procesa.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia