online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Ministarstvo za boračka pitanja KS dalo nalog za isplatu egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina za april 2022. godine

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je dalo nalog za isplatu egzistencijalne naknade za april 2022. godine, te zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja korisnici će sredstva na računima imali već od sutra (utorak) 10. maja 2022. godine.

U obračun za april je uključeno 3.079 lice, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje.  Za ovaj mjesec bit će isplaćeno ukupno 653.358,73 KM za redovne i retroaktivne isplate, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima, dobiti retroaktivno pripadajući iznos. 

Najveći iznos je 275 KM za 55 mjeseci učešća, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci učešća.

Pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati – netačan/nepripadajući iznos ili isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnog i drugo, da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi eventualna greška bila otklonjena.

Iz Ministarstva također podsjećaju da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite svoju eventualnu statusnu promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak, a ona je zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate. Obaveza prijavljivanja izmjene je utvrđena rješenjem kojim im je pravo priznato.

U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti.

Podsjećaju i da pravo na egzistencijalnu naknadu NE MOŽE imati lice koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine od 174,03 KM, pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, kao što su porodična i lična invalidnina i drugo.

Od marta ove godine obračun ostalih mjesečnih novčanih prava, pored prava na egzistencijalnu naknadu za nezaposlene branioce mlađe od 57 godina, utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine vrši se centralizirano, pri čemu Ministarstvo za boračka pitanja KS direktno daje nalog za plaćanje prema bankama, tako da sredstva odmah idu na račune korisnika.

U ovom slučaju radi se o sljedećim pravima:

– Pravo na mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida sa utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 % (dječiji dodatak) – isplata krenula u četvrtak 05.05.2022.

– Pravo na mjesečna novčana primanja za nosioce najviših ratnih priznanja, ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od strane drugog lica, nosioce „Partizanske spomenice 1941“ i djecu šehida – poginulog borca – branitelja bez oba roditelja za vrijeme nezaposlenosti do zasnivanja radnog odnosa – isplata krenula u petak  06.05.2022.

– Personalna asistencija za ratne vojne invalide – paraplegičare i ratne vojne invalide 100% I grupe kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica – isplata krenula u ponedjeljak  09.05.2022. godine.

Planirano je da se uplate svih navedenih naknada vrše u prvom dijelu mjeseca za prethodni mjesec.

Iz Ministarstva podsjećaju da se navedena prava ostvaruju putem općina kojima su korisnici dužni prijaviti sve promjene koje utiču pravo i na njegovu realizaciju.

Također napominju i kako je sistem putem kojeg se vrši obračun i isplata mjesečnih naknada  uspostavljen od strane Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i koncipiran tako da svaki korisnik može imati samo jedan aktivan račun, zbog čega se sve naknade koje se isplaćuju putem ovog sistema nekom korisniku moraju isplaćivati na isti račun korisnika – lična i porodična invalidnina i  kantonalno mjesečno primanje. 

Svi korisnici koji promijene/zatvore račun trebaju o istom obavijestiti nadležnu općinsku službu, kako bi im sredstva mogla biti ispravno uplaćena.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia