online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora u Beogradu, supruga Mirsada: “BiH je neprijateljska država za njega”

Bivši komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine osuđen je pred odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na kaznu zatvora od deset godina u koju će mu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

Ovo je prvostepena presuda, nakon što je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno suđenje, jer je poništio presudu od 6. jula 2020. godine kojom je Mujanović bio osuđen na deset godina zatvora.

U izjavi za Televiziju Sarajevo, supruga Mujanovića, Mirsada Mujanović kazala je da je ovo sramna presuda, naročito zbog činjenice da država Bosna i Hercegovina nije uložila napor kako bi se Husein branio sa slobode. “Ovo je neprijateljska država za njega”, izjavila je Mujanović.

Mujanović se optužnicom srbijanskog tužilaštva tereti da je kao upravnik vojničkog pritvora snaga Armije RBiH u mjestu Hrasnica u Sarajevu držao zatvorene oko 30 civila srpske nacionalnosti, bez zakonskog osnova i odluke nadležnog organa i da je prema njima postupao nečovječno i nanosio im teške duševne patnje, tako što im nije obezbjedio minimum uslova za život. 

U optužnici se navodi da su noću muški zatvorenici odvođeni u atomsko sklonište i prebijani usljed čega je šest preminulo, a da su ostali zatvorenici, zatvoreni u garažama čuli jauke onih koji su bili prebijani.

Tereti se i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji. Mujanović je tokom suđenja tvrdio da nije kriv. Husein Mujanović je uhapšen u julu 2018. godine na graničnom prijelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine i od tada se nalazi u pritvoru.

Za ovu presudu postoji mogućnost podnošenja žalbe.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia