Bosna i HercegovinaVijesti

Milanović u Mostaru: Visoki evropski političari ne znaju ko su Željko Komšić i Milorad Dodik

U trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u Mostar gdje je danas razgovarao sa rektorom Sveučilišta Zoranom Tomićem i prorektorima ove visokoškolske ustanove. Nakon susreta, Milanović je održao predavanje za studente, a potom će se sastati sa mostarskim gradonačelnikom Marijom Kordićem.

“Bio sam ovdje prije osam godina i kao da se ništa nije promijenilo. Nedovoljno se promijenilo, ustvari. Stvari ili stoje ili su otišle u pravcu u kojem nisu trebale otići. Ne želim biti ekspert za Bosnu i Hercegovinu. To bi značilo da se previše bavim susjednom državom. Ipak sam predsjednik Republike Hrvatske. To je država hrvatskog naroda i svih građana koji žive u njoj. Hrvatska je potpisnica okvirnog sporazuma – samo potpisnica, a ne jamac, a s obzirom da to obavezuje, moja dužnost je kada vidim da mi se nešto ne sviđa, da to i kažem. Ovo je hrvatsko Sveučilište, ali bolje je da se tako ne zove. Ima visoke ambicije, s obzirom na okolnosti u kojima radi, a dobro i sarađuje sa Hrvatskom. Drago mi je što se razvijate, napredujete i postavljate kritierije. Postoje vrata za budućnost, ali i prozor za prošlost. Postoje i identiteti. Vaš identitet, moj identitet, ali i moja dužnost jeste hrvatski identitet. Da ne mislim drugačije, ne bih se kandidirao za predsjednika Hrvatske. Važan mi je interes hrvatskog naroda“, rekao je Milanović.

Naveo je i da je stigao u nezgodnom trenutku, te da je dugo razmišljao da li da dođe na Dan žalosti povodom genocida u Srebrenici.

“Iskreno, nisam mislio da će to bilo koga smetati. Ne mislim da dolazim kao neprijatelj. Bosna i Hercegovina je prijateljska, susjedna država… Ulazak u intimni prostor Bosne i Hercegovine nije moje pravo. Ova država je ipak naš politički interes. Mi smo susjedi. Ovdje je nekoliko stotina hiljada ljudi koji nisu etnički Hrvati, ali imaju državljanstvo Hrvatske.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.