Bosna i HercegovinaVijesti

Džaferović: Milanović nema nikakve ovlasti, niti je pozvan da se bavi unutrašnjim pitanjima BiH

Današnje izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini sadržavaju vokabular kakav jedan ozbiljan državnik ne bi trebao koristiti, naročito jer je gospodin Milanović u Bosni i Hercegovini, te se uz ovakve izjave ponaša kao nepristojan gost u tuđoj kući, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

“Gospodin Milanović nema nikakve ovlasti, niti je pozvan da se bavi unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine. Njegovi pokušaji da to uradi prožeti su neznanjem i neozbiljnom arogancijom, čime gospodin Milanović postaje sve veći rasadnik nestabilnosti i retorike podjela i uvreda. Ako poštuje BiH, onda je dužan poštovati i njen Ustav i njene institucije. Bio je elementarni red da razgovara sa institucijama Bosne i Hercegovine i da dvije države konačno počnu rješavati otvorna pitanja, kao što su granica, imovina, poštivanja prava BiH na pristup otvorenom moru, Trgovska gora i sl.”, rekao je Džaferović te dodao:

“Što se tiče Dejtona, koji jeste Hrvatska potpisala, jer je nakon Srbije učestvovala u agresiji na BiH, po njemu je Federacija BiH jedna izborna jedinica koja daje dva člana Predsjedništva BiH. Nigdje se ne govori o etničkoj legitimaciji, već samo o etničkoj identifikaciji kandidata. Drugim riječima, nigdje u Dejtonu ne stoji da Hrvati biraju jednog, a Bošnjaci drugog člana. Stoji samo da je jedan član Hrvat, a drugi Bošnjak, a Evropski sud za ljudska prava je naložio da se i to obriše iz Ustava BiH, jer svi građani imaju pravo da budu birani a ne samo Bošnjaci i Hrvati. Ovo što nam nudi gospodin Milanović je put u potpunu etničku podjelu BiH i potpuno ukidanje građanskog principa, koji je također ugrađen u Dejton”, kazao je Džaferović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.