online slots game malaysia
SvijetVijesti

Migracijska konferencija u Beču: Saradnja i partnerstva ključni za rješavanje migracijskih kriza

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić učestvovao je danas na Migracijskoj konferenciji u Beču, u organizaciji Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika (ICMPD), javlja Anadolu Agency (AA).

Ključna tema ovogodišnje konferencije na kojoj učestvuju ministri, direktori policija i visoke zvanica iz cijelog svijeta je ostvarivanje bolje saradnje i rezultata u upravljanju migracijama na rutama prema Evropi.

“Ocijenjeno je da su zbog krize u Afganistanu i već postojećih trendova u migracijama, zajednički dijalog i djelovanje hitniji i potrebniji nego ikad. Također, zaključeno je da je međunarodna saradnja i jačanje partnerstava ključni uvjet za efikasno rješavanje trenutnih i budućih migracijskih kriza”, navedeno je u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

Cikotić je učestvovao na panelu s ministrom za migracije i azil Grčke Notisom Mitarachijem, ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom, gdje su kao predstavnici tri ključne zemlje na ruti Zzapadnog Balkana, dali svoje viđenje za unapređenje saradnje na ovim rutama i u širem regionu.

Tokom obraćanja, fokus je bio na tome kako vlade zemalja u regionu mogu bolje sarađivati u upravljanju trenutnim izazovima i budućim krizama.

Cikotić je na marginama konferencije održao niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima drugih zemalja i organizacija. Između ostalog, održan je bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom te je upriličeno potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Mađarske o zaštiti tajnih podataka.

“Bosna i Hercegovina i Mađarska na ovaj način potvrđuju važnost međusobne saradnje i zajedničke primjene sigurnosnih principa zaštite tajnih podataka čime međusobno jačamo interese i sigurnost naših država. Sporazum o zaštiti tajnih podataka omogućava još uspješniju suradnju između nadležnih državnih sigurnosnih organa kao i vlada naše dvije države”, istakao je Cikotić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia