online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Mia Gračanin za TVSA: U svijetu negativnosti možemo mijenjati sebe i biti zahvalni

Konsultantica za lični i profesionalni razvoj i učenje, Mila Gračanin, otkriva načine za samopomoć u vremenima gubitaka i stradanja sa kojima su suočeni građani Bosne i Hercegovine nakon teškog i dvije godine dugog perioda koronavirusa.

– Imamo budućnost koja je ispred nas i za koju smo odgovorni. Svaka asocijacija sa prošlošću, koja je puna gubitaka i stradanja, zapravo rezultira gubitkom osjećaja i svijesti za sada – poručila je Gračanin.

Mila je kazala kako je danas, ovdje i sada sve što imamo, te dodala: “Danas je 21.mart 2022. godine, ponedjeljak, ja sam okej, Vi ste okej. Imam 45 godina. Kod nas u Bosni nije rat – to su činjenice. Ovo što sam rekla je jedna pozitivna afirmacija koju možemo svaki dan sebi reći. Bez obzira koliko je budućnost odgovoran posao, možemo se i poigrati sa njom, te razmišljati o njoj kao o kreativnom procesu.”

Savjetuje kako su razvijanje navike za zahvalnost, pisanje pisama voljenoj osobi, pa i pisanje pisama zahvale samom sebi; različite tehnike samopomoći.

– Kompleksna je situacija – naša realnost je puna kritičara, negativista, ali ima i onih pozitivnih. Moramo se suočiti sa tom zabludom da nikoga ne možemo promijeniti, te razumjeti da bilo kakav odnos sa ljudima koji su negativni uzrokuje gubitak samopoštovanja i samopouzdanja. Sve što možemo je mijenjati sebe – poručila je gošća.

Uočljiva je bila napetost građana kada je javnosti prezentirana vijest o čišćenju skloništa u Sarajevu, što je Gračanin komentarisala: “Kako percipiramo realnost, kako je definišemo i kakve joj vrijednosti dajemo će odrediti kako ćemo se osjećati. To je jedan kognitivni proces – proces razmišljanja koji je u našoj glavi. Razmišljati o skloništima treba razmišljati onaj ko ima odgovornost za to, iako u tome ne postoji ništa loše, ali fokus treba biti na nama samima, na svijest o tome da imamo moć u svom svijetu, svom kosmosu i svojoj orbiti, svojim kućama. Možemo dosta sami uraditi, ali nije poniženje i sramota tražiti pomoć.”

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia