online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Agić za Sarajevsko jutro: Ples kroz život sa različitima čarapama znači ljubav (VIDEO)

21. mart se obilježava kao svjetski dan osoba s Daunovim sindromom. Tom prilikom u programu  „Sarajevskog jutra“ gostovala je Maida Agić, članica UO „Udruženje život sa Daunovim sindromom“ koja je također majka djevojke od 18 godina sa Daunovim sindromom.

VIDEO

„Kada smo dobili kćerku nismo dobili baš dobre prognoze medicinskog osoblja. To je bilo sve poprilično šturo i tamno, kao da se nemamo ničemu nadati u životu. Međutim kako smo sami krenuli istraživati i čitati literaturu koja je dolazila iz zapadnih zemalja, shvatili smo da to nije baš tako. Naše razumijevanje razvoja i razumijevanje mogućnosti osoba sa Daunovim sindromom otišlo je veoma daleko. Shvatili smo da se iz osoba s Daunovi  sindromom može izvući mnogo toga, čak ono što oni na prvi momenat ni ne pokazuju. Jako je važan rad kroz razne vježbe te odlaske logopedima i slično. Trudili smo se naučiti je svemu ono što je drugoj djeci prirodno. Veliki ulogu u našem životu ima i udruženje „Život sa Daunovim sindromom“, gdje smo bili u mogućnosti povezati se sa drugim roditeljima te se međusobno pomagati.“

Agić također navodi da je za svu djecu bitno obrazovanje, počevši od vrtića. Bitna je podrška vršnjaka koji su tu kako bi ih motivisali i pomagali im u razvoju. Momenat vršnjačke podrške i znanje o Daunovom sindromu je nešto što treba da bude ustaljeno u djeci.

Danas se nose različite čarape a gospođa Agić objašnjava tu simboliku: „To je jedan od simbola današnjeg dana. Nose se različite čarape, jer simboliziraju različitost hromosoma kod osoba s Daunovim sindromom te tako predstavljaju tu unikatnost svake osobe što je zapravo i bogatstvo. “

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia